Кои са тийнеджърите, изложени на най-голям риск

Пред учените стои предизвикателството да разберат кои тийнейджъри са изложени на риск

Кои са тийнеджърите, изложени на най-голям риск | StandartNews.com

Използването на социални медии е по-силно свързано с лошо психично здраве на юноши и тийнейджъри през годините около пубертета, сочи ново проучване. Тийнейджърите, които са използвали социалните медии по-често в тези периоди, са постигнали по-ниски резултати по отношение на удовлетвореността от живота една година по-късно.

Много изследователи казват, че социални мрежи като Instagram и TikTok не са негативни за всички подрастващи - за някои деца в даден момент от време може да им помогне да се социализират и да изградят взаимоотношения; за други в други моменти това може да е удар по самочувствието им.

Предизвикателството е да се разбере кои тийнейджъри са изложени на риск - и кога са изложени на риск, така че експертите да могат да разработят стратегии, които да им помогнат.

„Юношеството е време на масивна когнитивна, биологична и социална промяна. Тези промени се свързват със социалните медии по много интересни начини“, казва авторът на изследването Ейми Орбен, психолог, който ръководи програмата за цифрово психично здраве в университета в Кеймбридж. „Вероятно има огромна зависимост между начина, по който различните хора използват социалните медии и как животът им влияе върху използването им.

По думите й прогнозирането на психичното здраве няма как да бъде меродавно за всеки, защото е сложен процес и зависи от редица фактори.

За да разгледат връзката, Орбен и нейният екип първо правят проучване сред над 72 000 души на възраст от 10 до 80 години в Обединеното кралство. Те са анкетирани до седем пъти между 2011 и 2018 г. и задават поредица от въпроси, които включват удовлетвореността им от живота и времето, което преценяват, че прекарват в социалните медии всеки ден.

Стеснявайки се върху подрастващите, екипът установи, че за хората от 16 до 21-годишна възраст, както много ниската, така и много високата употреба на социални медии са свързани с по-ниска удовлетвореност от живота. При 10- до 15-годишните няма голяма разлика в удовлетвореността от живота, но момичетата с висока употреба на социални медии имат по-ниско удовлетворение от живота от момчетата.

Екипът също така изследва данни от проучване на 10 до 21-годишни, идентифицирайки отделни прозорци за момчета и момичета в ранните им тийнейджъри. Тук високата употреба на социалните медии е свързана с по-ниско удовлетворение от живота при 14 – 15 годишните момчета и 11 - 13 годишните момичета, или началото на пубертета както за момчета, така и за момичета.

Експертите искат да създадат подобни рамки или препоръки за социалните медии, които биха могли да помогнат да се предпазят особено уязвимите хора от негативни последици, но първо трябва да се справят по-добре с проблема - те все още нямат достатъчно разбиране за това кой може да се възползва от определен вид помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай