Слабите резултати в изкуствения интелект на Google доведоха до спад на акциите на компанията майка Alphabet

Спадът в цената на акциите на Alphabet показва, че инвеститорите са очаквали повече от представянето на Google

Слабите резултати в изкуствения интелект на Google доведоха до спад на акциите на компанията майка Alphabet | StandartNews.com

Цената на акциите на Alphabet, компанията майка на Google, спадна с 8% след днешното представяне на нови функции, базирани на изкуствен интелект, които ще се появят в различни продукти на компанията. Google обяви усъвършенстван чатбот Bard, търсене с изкуствен интелект и други функции с изкуствен интелект само ден след като Microsoft представи функции с изкуствен интелект за своята търсачка Bing и браузъра Edge.

В рамките на миналото представяне представители на Google показаха няколко примера за работата на алгоритъма Bard в търсачката на Google. Например по време на демонстрацията чат-ботът беше помолен да даде информация за плюсовете и минусите на закупуването на електрически автомобил, както и да помогне при планирането на пътуване до Северна Калифорния. Наред с това Google представи нови функции с изкуствен интелект за някои от своите други продукти, включително картографска услуга, преводач и приложението Lens.

Чатботът Bard се основава на големия езиков модел (LaMDA). На този етап чатботът ще бъде предоставен на ограничен брой "доверени потребители" в рамките на затворена програма за тестване. След приключването на този процес Google обещава да направи Bard публично достъпен.

Спадът в цената на акциите на Alphabet показва, че инвеститорите са очаквали повече от представянето на Google, особено на фона на засилващата се конкуренция от страна на Microsoft. Макар че значителните инвестиции на Microsoft в разработването на алгоритми за изкуствен интелект допринасят за засилване на конкуренцията с Google на пазара на търсачки, анализаторите са съгласни, че на софтуерния гигант ще му отнеме много време, за да види значителни ползи в това отношение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай