САЩ ще изстрелят съзвездие от шпионски спътници за наблюдение на руски и китайски космически кораби

"Тихият Баркър“ се позиционира като отговор на САЩ на руските и китайските усилия за разработване на орбитални системи за унищожаване

САЩ ще изстрелят съзвездие от шпионски спътници за наблюдение на руски и китайски космически кораби | StandartNews.com

Това лято космическите сили на САЩ ще изстрелят съзвездие от спътници, предназначени за шпиониране на руски и китайски космически апарати, способни да обезвредят американски орбитални обекти. Новото съзвездие от шпионски спътници се нарича Silent Barker.

Съзвездието Silent Barker ще бъде първото по рода си, което ще допълни ресурсите на наземните сензори и спътници в ниска околоземна орбита. Новите спътници ще бъдат разположени на геостационарна орбита (около 36 000 км), което означава, че орбиталната им скорост ще бъде същата като скоростта на въртене на Земята. Съзвездието, разработено от експерти от Космическите сили и Националното разузнавателно управление на САЩ, ще осигури "възможности за търсене, откриване и проследяване на обекти в космоса с цел своевременно откриване на заплахи", заявиха двете агенции.

Полезният товар ще бъде изстрелян през август на борда на ракета "Атлас V", управлявана от United Launch Alliance, съвместно предприятие на Boeing и Lockheed Martin. Точната дата на изстрелването ще бъде обявена в социалните медии 30 дни преди изстрелването. „Тихият Баркър“ се позиционира като отговор на САЩ на руските и китайските усилия за разработване на орбитални системи за унищожаване: новото съзвездие е лишено от естествените ограничения на наземните и нискоорбиталните системи - то ще помогне на САЩ "да разберат какво наистина се случва там в космоса". Броят на спътниците за сега не е уточнен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай