САЩ отново заплаши TikTok - китайската услуга може да бъде блокирана в страната

"TikTok трябва да бъде забранен във всяка демократична страна. Мисля, че е глупаво да не го правим"

САЩ отново заплаши TikTok - китайската услуга може да бъде блокирана в страната | StandartNews.com

Услугата за кратки видеоклипове TikTok, собственост на китайската компания ByteDance, обедини представителите на технологичния сектор в САЩ, независимо от позицията им по отношение на регулирането на индустрията и антитръстовите закони. На конференцията Code в Лос Анджелис преди няколко дни служители на големи ИТ компании, експерти и официални лица изразиха загриженост, че платформата може да представлява заплаха за националната сигурност на страната.

Данните на Pew Research Center показват, че TikTok агресивно привлича млади потребители от платформите на Meta. През август тази година услугата за кратки видеоклипове е по-популярна сред американските тийнейджъри от Instagram и Snapchat. Освен това пандемията от коронавирус помогна на платформата да достигне до по-възрастна аудитория.

В този контекст някои представители на ИТ индустрията и политици изразиха загриженост относно бързия растеж на TikTok, като отбелязаха, че услугата може да представлява заплаха за националната сигурност на страната. В частност това е позицията на ръководителя на Snap Еван Шпигел, който заяви, че ByteDance харчи милиарди долари, за да популяризира услугата си на пазара в САЩ.

"Причината, поради която беше толкова трудно за компаниите в САЩ и по света да реагират, е мащабът на инвестицията на TikTok. Това, което никой не очакваше в САЩ, беше нивото на инвестициите, които ByteDance направи на американския пазар и със сигурност в Европа, защото това беше нещо немислимо - никой стартъп не можеше да си позволи да инвестира милиарди, милиарди и милиарди долари в привличането на потребители по целия свят", каза Шпигел на Code Conference.

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай също определи TikTok като един от новите и най-големи конкуренти на YouTube. Той отбеляза, че "конкуренцията в технологичния сегмент е много силна", а някои от конкурентите, включително TikTok, са се появили сякаш от нищото.

Сенаторката от Демократическата партия Ейми Клобучар, която ръководи разработването на антитръстово законодателство в областта на информационните технологии, целящо да засили надзора над гигантите в технологичния сектор Google, Apple, Amazon и Meta, предупреди за възможни по-строги регулации срещу TikTok. Сенаторът, представляващ Минесота, също потвърди възможността за по-строго регулиране на TikTok в САЩ. Тя не изключи възможността срещу китайската служба да бъдат предприети мерки от съображения за национална сигурност. Според нея по-строгият контрол върху TikTok ще стане актуален, когато платформата достигне размерите на американските ИТ гиганти.

Услугата за кратки видеоклипове беше разкритикувана от Матиас Допфнер, главен изпълнителен директор на Axel Springer, която притежава новинарските издания Insider, Politico и Protocol. Той нарече TikTok основен конкурент в медийната индустрия, индустрията за съдържание и творчеството и призова платформата да бъде забранена.

"TikTok трябва да бъде забранен във всяка демократична страна. Мисля, че е глупаво да не го правим. Не можем да влезем в Китай с Facebook, Google, Amazon и други платформи. Защо трябва да им позволяваме да играят доминираща роля в нашата свободна пазарна икономика? В дългосрочен план ще почувстваме последиците от тази зависимост и това няма да се отрази само на бизнеса. Мисля, че ще има и политически последици с огромно въздействие", казва Допфнер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай