Руското дъщерно дружество на Google ще подаде молба за банкрут

Русия е иззела банковата сметка на технологичния гигант

Руското дъщерно дружество на Google ще подаде молба за банкрут | StandartNews.com

Руското дъщерно дружество на Google ще подаде молба за банкрут, защото компанията не може да поддържа клона повече. Руското подразделение е направило 134,3 милиарда рубли (около 2,086 милиарда долара) в Русия през 2021 г. и е наело над 100 работници .

„Изземването от страна на руските власти на банковата сметка на Google Русия направи невъзможно функционирането на нашия офис в Русия, включително наемането и плащанията на базирани в Русия служители, плащанията на доставчици и изпълнение на финансови задължения“, се казва в изявление на говорител на Google.

През март Google спря продажбата на реклами в Русия малко след като Русия нахлу в Украйна. YouTube, собственост на Google, също така забрани рекламите в канали, собственост на руските държавни медии, и по-късно блокира напълно тези канали .

Миналия декември Русия глоби Google със 7,2 милиарда рубли (98 милиона долара към момента на писане), след като не успя да премахне съдържание, което Русия смята за незаконно от своите платформи. Глобата съставлява около 8 процента от приходите на Google в Русия.

В допълнение, Ройтерс съобщава, че руски телевизионен канал твърди, че властите са конфискували 1 милиард рубли (около 15 милиона долара) от Google през април, след като не са възстановили достъпа до акаунта на канала в YouTube. Руският комуникационен регулатор също заплаши да наложи на Google по-скромна глоба от 8 милиона рубли (около 95 000 долара), след като премахна „незаконни“ видеоклипове от YouTube. Не е ясно каква сума общо Русия е иззела от Google.

Към момента Google е първата голяма технологична компания, която е подала заявление за фалит в Русия в резултат на войната с Украйна. Други компании, като Apple, Meta и Microsoft , преустановиха дейността си в страната, но не са обявявали техните руски клонове в несъстоятелност. Подкрепената от Русия стартираща компания за доставка на храна, Buyk, подаде молба за фалит през март в резултат на икономическите санкции, наложени на страната. В понеделник McDonald's обяви, че ще напусне Русия и ще продаде своите ресторанти за бързо хранене след повече от 30 години в страната.

Въпреки че Русия не стигна толкова далеч, за да забрани услугите на Google в страната, тя забрани Facebook и Instagram, собственост на Meta. От Google казват, че безплатните им услуги все още ще бъдат достъпни в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай