Русия заобикаля санкциите и доставя 20 000 базови станция на Nokia чрез паралелен внос

Местните клетъчни оператори няма да останат без оборудване, а руснаците - без мобилен интернет, съобщава "Известия"

Русия заобикаля санкциите и доставя 20 000 базови станция на Nokia чрез паралелен внос | StandartNews.com

Въпреки санкциите и оттеглянето на водещи чуждестранни доставчици на телекомуникационно оборудване от руския пазар, местните клетъчни оператори няма да останат без оборудване, а руснаците - без мобилен интернет, съобщава "Известия". Стана известно, че компанията Maksomm е започнала да снабдява Русия с паралелен внос на базови станции Nokia.

Maksomm притежава сертификат за съответствие, необходим за вноса в Русия на до 20 000 базови станции Nokia и техните компоненти, което е около 25 % от годишните потребности на всички руски оператори от такова оборудване преди санкциите. Доставеното оборудване е произведено във Финландия, Унгария, Полша, Индия и други страни. "MaxComm" е декларирала и внос в Русия на 30 000 радиомодула (приемо-предаватели) за базови станции на "Nokia", които според източника поддържат стандарта LTE.

Освен това, според регистъра на "Росакредитация", "Макскомм" е получила през април сертификати за доставка на 20 000 базови станции на Ericsson в страната. Според експерти стойността на партидата се оценява на 30-40 млн. долара.

Според Александър Сиволобов, заместник-ръководител на базирания в Сколтех Център за компетентност STI за безжични комуникационни технологии и интернет на нещата, 40 хил. базови станции от Nokia и Ericsson представляват половината от традиционното годишно потребление на руските оператори, което се наблюдава през 2019-2021 г. Той оценява партидата на оборудването на Nokia на 30-60 млн. долара.

Както отбеляза главният изпълнителен директор на TelecomDaily Денис Кусков, песимистичните прогнози, според които се очакваха масови аварии на клетъчните мрежи и рязък спад в качеството на комуникациите, не се сбъднаха. Оказа се, че експертите са подценили запасите от оборудване и резервни части, с които са разполагали операторите. Наред с това за това допринесе и забавянето на мобилния интернет трафик.

През 2019 г. по данни на Роскомнадзор в страната са били внасяни около 20 000 базови станции на тримесечие, според източник от един от операторите на клетъчна инфраструктура, което е гарантирало, че паркът от LTE оборудване е нараснал с около 6%, докато всички останали стандарти са нараснали с 1-2%.

Според събеседника на "Известия" 40 хил. базови станции няма да решат всички проблеми, тъй като значителна част от тях ще бъдат използвани за ремонт на станциите, които ще бъдат изведени от експлоатация през 2022-2023 г. Поради това операторите няма да могат да поддържат темповете на разширяване на мрежата на предишното ниво. В същото време тези доставки ще помогнат да се запази качеството на комуникациите на високо ниво и да се избегне намаляването на скоростта на мобилния достъп, казва Кусков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай