Русия реже достъпа до една от най-важните интернет услуги

Търсенето на Ви Пи Ен услуги в страната рязко се повиши

Русия реже достъпа до една от най-важните интернет услуги | StandartNews.com

Комуникационният регулатор на Русия възнамерява от 1 март догодина да започне да блокира виртуалните частни мрежи или Ви Пи Ен (Virtual Private Networks, VPN), предаде Ройтерс, като се позова на сенатор от управляващата партия "Единна Русия".

Търсенето на Ви Пи Ен услуги в страната рязко се повиши, след като Русия ограничи достъпа до някои западни социални медии след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Сенаторът Артьом Шейкин каза, че заповед на комуникационния регулатор "Роскомнадзор" ще влезе в сила на 1 март и тогава ще бъдат блокирани всички Ви Пи Ен услуги. "От 1 март 2024 г. ще влезе в сила заповед за блокиране на Ви Пи Ен услугите, предоставящи достъп до сайтове, забранени в Русия", заяви Шейкин, цитиран от държавната новинарска агенция РИА Новости.

Агенция Ройтерс отбелязва, че при обаждане на телефонния номер, посочен за връзка с пресслужбата на "Роскомнадзор", се включвал  запис на песента на Боби Макферин Don't Worry, Be Happy. За момента агенцията не е получила отговор и на запитване за коментар, изпратено по имейл.

Шейкин каза също, че е особено важно да бъде блокиран достъпа до платформите на компанията "Мета" (Meta), която притежава Фейсбук, Инстаграм и УотсАп. "Бих искал да отбележа, че е особено важно да бъде ограничен достъпа на гражданите до продукти на "Мета", която е призната за екстремистка организация", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай