Русия иска чужди компании да плащат за достъп до техния интернет

Правителството иска да задължи големите технологични компании да плащат такса са звъзможността да използват мрежата в страната

Русия иска чужди компании да плащат за достъп до техния интернет | StandartNews.com

Въпреки че напоследък чуждестранните интернет компании масово напускат руския пазар, правителството предлага останалите да плащат на руските телекомуникационни оператори за трафика си. На първо място, става дума за гиганти като WhatsApp, YouTube и други услуги на Google. Някои експерти обаче смятат, че подобен ход може само да влоши ситуацията на пазара.

Министерството на цифровите технологии обсъжда допълнителна подкрепа за телекомуникационните оператори. Според "Комерсант" се споменава възможността за въвеждане на услугата "пропускане на трафика на данни от международни технологични гиганти", за която може да бъдат разработени специални правила. Според вестника, правителството смята за необходимо да координира мерките с компетентните агенции.

Инициативата стартира в края на 2021 г. с цел развитие на телекомуникационната индустрия. На първо място, било предложено да се въведе такса за трафик за чуждестранни стрийминг медийни услуги, които предоставят услуги на руски абонати на комуникационни мрежи. Ростелеком неведнъж се е застъпвал за подобни мерки, като е наложил такса от 1,2 % от годишния оборот, обосновавайки я с факта, че трафикът в Русия е нараснал шест пъти през последните пет години. Според някои доклади някои други големи оператори също са подкрепили идеята.

Въпреки че първоначално въпросът беше за трафика на такива компании като Google, Amazon, Apple, Microsoft и други големи играчи, по мнението на експертите въвеждането на допълнително плащане не е съвсем уместно в настоящите условия през последния месец - страната вече напуснаха много услуги, включително PlayStation Store, Steam и Nintendo, както и Netflix, Microsoft, Amazon и в по-голямата си част Apple, а трафикът на някои компании и социални мрежи, признати за екстремистки в Русия, наскоро спадна със 70%.

Някои смятат, че останалите "канали за потребление", включително Google и WhatsApp, които генерират значителни приходи от руски потребители, биха си заслужавали да бъдат таксувани с "разумна такса" за развитието на руската инфраструктура. Въпреки това, според ръководителя на Института за интернет изследвания Карен Казарян, инициативата изисква промени в закона "За комуникациите", освен това, на фона на напускането на много стрийминг платформи от Русия, мерките са очевидно прекомерни. Според Казарян, ако бъде въведена такава мярка, "гражданите ще останат и без услугите на Google, които все още са достъпни в страната.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай