Революция в Амазон. Роботи сменят хората

Ето го новият асистент на Amazon

Революция в Амазон. Роботи сменят хората | StandartNews.com

Хуманоидните роботи се очертават като евтина работна ръка за гиганта в онлайн търговията Amazon. Вече назрява технологична революция в складовете на американската компания.

Amazon тества нов робот асистент, наречен Digit и създаден от Agility Robotics. Той се отличава от другите складови роботи, повечето от които са колички или роботизирани ръце. Новият механичен работник може да се превърне в евтина работна ръка, макар и самата Amazon да твърди, че роботът не е предназначен да замести хората, а да им помага.

Срещу 2-3 долара на час

Понастоящем Digit струва на компанията около $10 до $12 на час работа, но с нарастване на производството на роботи цената може да падне до $2 до $3 на час плюс разходите за софтуер, според главния изпълнителен директор на Agility Robotics – Деймиън Шелтън, цитиран от Business Insider.

Все пак усилията на Amazon да автоматизира складовата си логистика пораждат безпокойство сред работниците. Това не е изненадващо, тъй като човекоподобният на външен вид Digit само увеличава страховете относно замяната на хората с машини.

Amazon обаче казва, че Digit е предназначен да помага на складовия персонал, а не да го замества. Струва си да се отбележи, че от доста време компанията активно развива своята армия от асистенти-роботи. През 2017 г. Amazon управляваше армия от 45 000 робота в 20 дистрибуторски центъра, а сега компанията има на разположение 750 000 робота, които се трудят заедно с хората.

През юни 2021 г. Amazon представи четири робота, кръстени на герои от „Улица Сезам” и „Шоуто на Мъпетите” – Бърт, Ърни, Скутер и Кърмит. Година по-късно беше представен Протей, напълно автономен складов робот, предназначен да работи заедно с хората, за разлика от конвенционалните роботи, които работят в изолирани зони. През ноември 2022 г. Amazon представи робота Спароу с ръка с вендуза, предназначен да обработва отделни артикули в склада.

Новият хуманоид Digit е проектиран да работи в човешка среда. Според Amazon, първоначалната цел на робота е да помогне на хората да се справят с празни контейнери – процес, който включва повдигане и преместване, след като контейнерите са били напълно изпразнени от артикули.

Amazon активно прокарва идеята, че роботите подобряват безопасността и удобството на работниците. Уебсайтът на компанията разкрива желанието ѝ да направи работата на хората по-малко монотонна и по-безопасна, като им даде възможност да поемат по-сложни задачи.

Социални и етични опасения

С развитието на роботизираната армия на Amazon обаче, не може да се пренебрегне намаляването на зависимостта на компанията от човешкия труд. Работниците вече изразяват опасения относно Спароу, който може да ги направи излишни. Във форумите се обсъждат сценарии, при които складовете ще работят с минимален брой хора, ангажирани само с обслужване на роботи. Amazon отхвърля тези опасения, като казва, че роботите ще създадат нови категории работни места в компанията.

Въпросът дали роботите ще подобрят безопасността на работното място остава открит. През 2020 г. беше публикуван доклад, който показва по-високи нива на наранявания в роботизираните складове на Amazon, в сравнение с традиционните. Отговорът на Amazon беше решителен: компанията отрече доклада, като каза, че журналистите „неправилно са интерпретирали данните”.

Въпреки потенциалните ползи от автоматизацията, подобни промени имат етични и социални последици. Роботите обещават повишена производителност и по-ниски разходи, но също така повдигат въпроси за бъдещето на работната сила и възможността на хората да запазят работата си. В тази динамична среда Amazon, подобно на много други компании, трябва да балансира иновациите с отговорността към своите работници.

Междувременно, финансираната от Amazon компания Agility Robotics е готова да отвори нов завод за производство на роботи в Салем, щата Орегон. Заводът ще произвежда над 10 000 робота годишно. Agility вече обяви, че планира да направи робота Digit достъпен за своите партньори през следващата година и за широката публика през 2025 г.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай