"Рентген" помага при изпреварване

"Рентген" помага при изпреварване | StandartNews.com

Сигурно често сте попадали в следната ситуация - карате извън града, а пред вас пълзи камион или автобус. И не стига, че не ви дава да поддържате добра скорост, но ви вкарва голямо количество изгорели газове. Опитвате се да го изпреварите, но автобусът затруднява видимостта ми и маневрата става доста сложна. Професор Мишел Ферейра и екипът му от Университета в Португалия измислиха решение на този проблем, съобщават руските медии.

Същността на изобретението им се крие в това, че системата за добавена реалност позволява на шофьора да вижда през движещото се пред него МПС. Създателите са нарекли творението си "See-Through System" (система за гледане през). Тя е в начален стадий на разработвана, но идеята в нея вече се ползва с голям интерес сред шофьорите. В какво се състои цялата работа? Върху предната част на автобуса или камиона се поставя уеб камера, която снима пространството отпред. В огледалото за задно виждане на автомобила, който следва другото МПС, се вгражда LCD екран. Когато колата се приближи до автобуса или камиона, се създава връзка между двете устройства и видеото от уеб камерата се излъчва върху огледалото (екрана). Създава се ефект, все едно шофьорът на автомобила вижда през МПС-то, което се движи отпред. Така той може по-лесно да вземе решение за изпреварване.

Засега системата е тествана върху симулатори и на специални трасета с участието на реални транспортни средства. Авторите отбелязват, че при предаването на изображението се получава забавяне от 200 милисекунди. На пръв поглед това е нищожно, но съвсем не е така. В доклада си професорът отбелязва, че тези 200 милисекунди са напълно достатъчни автомобил, движещ се насреща да се приближи с 10 метра, ако скоростта и на двата е 90 км/ч. Това означава, че на екрана насрещната кола ще се вижда 10 метра по-назад, отколкото е всъщност.

Сама по себе си идеята заслужава голямо внимание и уважение, но не се знае дали ще бъде реализирана. Работата на системата трябва да се доработи, да се снабдят транспортните средства с уеб камери и специални екрани, а също така да се вградят модули за безжичен пренос на данни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай