Първата лунна мисия на Южна Корея изпраща снимки от район на Луната, където слънцето не изгрява

ShadowCam работи на борда на "Данури", известен още като Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), който беше изстрелян през август 2022 г. и пристигна в лунната орбита в средата на декември

Първата лунна мисия на Южна Корея изпраща снимки от район на Луната, където слънцето не изгрява | StandartNews.com

Първата южнокорейска лунна мисия публикува зашеметяващото първо изображение от ShadowCam - камера, предназначена за наблюдение на постоянно засенчени области в близост до лунните полюси. Камерата, чието разработване е финансирано от НАСА, е проектирана да идентифицира области, където слънчевата светлина никога не достига до лунната повърхност, и вече е демонстрирала безпрецедентно качество на изображението на южния полюс на Луната. Снимките ще помогнат за бъдещи изследвания.

ShadowCam работи на борда на "Данури", известен още като Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), който беше изстрелян през август 2022 г. и пристигна в лунната орбита в средата на декември. Корейският институт за аерокосмически изследвания (KARI) вече публикува първите снимки от лунната орбита, а сега ShadowCam показва снимки на постоянно засенчената област в кратера Шакълтън с невъзможно досега ниво на детайлност. Горната пета част на изображението показва основата на отвесната стена на кратера Шакълтън, а долните части - дъното на кратера. В горната част се вижда следата от камък с диаметър около 5 метра, който се е търкулнал по стената на кратера.

"ShadowCam показва вътрешността на кратера, която е напълно скрита в сянка, но не и ръбовете, които са частично осветени. Това се дължи на най-високата чувствителност на сензора, който се осветява всеки път, когато е насочен към област, директно осветена от слънчева светлина", казва Марк Робинсън от Департамента за изследване на Земята и Космоса към Държавния университет на Аризона в изявление.

Дизайнът на ShadowCam се основава на камерите, които се използват от НАСА на борда на Лунния разузнавателен орбитален апарат от 2009 г. насам. По този начин новата камера осигурява безпрецедентно качество на снимките на постоянно засенчените участъци от лунната повърхност.

За разлика от Земята, Луната има само лек наклон на оста си, което означава, че някои части на спътника никога не са изложени директно на слънчевите лъчи. Високата чувствителност на ShadowCam означава, че тя може да прави снимки при много слаба светлина, когато има малко отражения от други обекти, като същевременно прави снимки на трайно тъмни области с безпрецедентно качество.

Камерата ще бъде използвана за заснемане на изображения на постоянно засенчените области на Луната с разделителна способност 2 м на пиксел. Това ще помогне за картографиране на лунната повърхност с цел използване в бъдещи изследвания в търсене на химични елементи или вещества с ниска температура на кипене като водород, хелий или вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай