Прогнозата за доставките на iPhone 14 отново бе понижена

Apple ще произведе само 78,1 милиона смартфона от последно поколение

Прогнозата за доставките на iPhone 14 отново бе понижена | StandartNews.com

Есента се характеризираше с блокиране на производството в Китай, а заводът на Foxconn в Чжънчжоу, където се сглобяват по-голямата част от iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, беше силно засегнат от тях. Според експертите на TrendForce дори сега степента на използване на монтажната линия не надвишава 70%. Като цяло те смятат, че в края на тази година Apple ще успее да достави не повече от 78,1 милиона устройства от фамилията iPhone 14, включително по-младите модели. Преди това се предвиждаше да бъдат използвани над 80 милиона смартфона.

Според източника, опитите на Foxconn да премести част от производството на по-големите смартфони от серията в Шънджън няма да имат голям ефект върху ситуацията през настоящото тримесечие. Занапред Apple ще бъде загрижена за намирането на втори договорен производител за своето последно поколение флагмански смартфони. Единственият кандидат за тази роля в набора от критерии би могъл да бъде Luxshare, но нюансът е, че единственият му завод за сглобяване на смартфони също се намира в Китай, а общият вектор на миграция на производството през следващите години ще бъде насочен към Индия и Виетнам.

В бъдеще, според авторите на прогнозата, Apple ще се опита да сглобява до 30-35% от своите устройства в Индия и Виетнам, а през следващата година ще удвои контролирания производствен капацитет в първата от страните. Виетнам ще се присъедини към процеса едва в средата на 2023 г. Засилването на икономическата конфронтация между САЩ и КНР, както смятат анализаторите на TrendForce, ще принуди Apple да запази дела на Индия и Виетнам в производствената си програма на същото ниво от 30-35%, за да покрие нуждите на американския пазар за сметка на продуктите, произведени извън Китай.

През декември, както обяснява източникът, контрагентите на Apple в Китай ще се сблъскат с друг проблем - отмяната на строгите санитарни ограничения ще доведе до увеличаване на коронавирусната инфекция, а в същото време до януари някои работници ще се опитат да се приберат у дома за новогодишните празници, така че компаниите ще се сблъскат с недостиг на персонал през този период. През първото тримесечие Apple ще достави не повече от 47 млн. смартфона от всеки модел, което ще представлява 22% спад на годишна база.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай