Полицията хвана основателя на криптоборсата Thodex, откраднал 2 милиарда долара

Грози го 40 000 години затвор

Полицията хвана основателя на криптоборсата Thodex, откраднал 2 милиарда долара | StandartNews.com

Тази седмица редица местни медии разпространиха информацията за задържането в Албания на Фарук Фатих Озер, основател на най-голямата  турска криптоборса Thodex. Според Decrypt държавните прокурори в Турция са поискали преди това той да бъде осъден на 40 564 години затвор.

Според турското министерство на вътрешните работи Özer е включен в издирване на Интерпол с червена бюлетина. Предприемачът е свързан с внезапното спиране на борсата, в резултат на което хиляди потребители губят достъп до своите сметки и средства. Жертвите са 390 000 души, а общите загуби на инвеститорите се оценяват на 2 милиарда долара.

Според турските власти Интерпол е започнал процедура за екстрадиция на Озер в Турция. Той е изправен пред тежък съдебен процес в страната - съобщава се, че всички топ мениджъри на затворената борса са заплашени от хиляди години затвор.

Борсата Thodex функционира от 2017 г., но внезапно спира да търгува през април 2021 г. Ръководството на компанията се позова на външни фактори, които налагат спиране на търговията за 4-5 дни. Ден по-късно Озер заяви, че компанията е била принудена да спре търговията поради кибератаки, но продължи да настоява, че средствата на клиентите са в безопасност, и обеща да върне парите на инвеститорите възможно най-скоро. Същия ден турската полиция задържа 62 души, свързани с борсата, конфискува компютрите на компанията и замразява сметките ѝ, а самият Озер избяга Албания.

Въпреки че Турция поиска екстрадирането на основателя на Thodex, процесът се проточи и отне месеци, за да се открие извършителят. Накрая е открит във Вльора и идентифициран чрез биометрични данни.

През април 2021 г. стана ясно, че Thodex е прехвърлила 125 млн. долара в биткойни на американската борса за криптовалути Kraken, преди тя да бъде закрита. Според Whitestream, който идентифицира транзакцията, тя е опит за осребряване на средства, откраднати от ръководството на борсата от клиенти.

Пазарът на криптовалути вече преживява трудни времена, като онзи ден биткойнът падна под 20 000 долара. Някои експерти обаче са оптимисти и смятат, че тази ситуация открива възможности за закупуване на криптоактиви на ниска цена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай