Показаха как се крадат данни от устройства с чипове на Apple, Intel, NVIDIA и AMD

Концепцията на изследователите включва събиране и анализиране на данни от вътрешните сензори за мощност, температура и честота на процесора

Показаха как се крадат данни от устройства с чипове на Apple, Intel, NVIDIA и AMD | StandartNews.com

Екип от специалисти в областта на информационните технологии, финансиран от Управлението за перспективни изследователски проекти на Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) и Военновъздушните сили на САЩ, публикува статия, в която се описва техника за кражба на данни от устройства с процесори Apple и Qualcomm Arm, дискретни графични ускорители NVIDIA и AMD, както и от вградени графики в чипове на Intel и Apple. За целта те използват атака от трета страна, която включва измерване на определени физически параметри на устройството.

Като част от новата концепция изследователите използват информация, разкрита от механизма за динамично мащабиране на честотата и напрежението (DVFS), реализиран в много съвременни чипове. DVFS се използва за модулиране на честотата и мощността в реално време, за да се поддържат разсейването на топлина и TDP на приемливо ниво, като по този начин се осигурява или оптимална енергийна ефективност, или най-добрата производителност за съответната задача.

Концепцията на изследователите включва събиране и анализиране на данни от вътрешните сензори за мощност, температура и честота на процесора. Като правят така, че една от трите променливи на DVFS (мощност, температура и честота) да стане постоянна, изследователите могат да наблюдават другите две променливи. По този начин те могат да определят кои инструкции се изпълняват, и то с точност, която им позволява да идентифицират различните операнди на една и съща инструкция.

Добрата новина е, че е малко вероятно тази техника да бъде използвана от нападателите на практика. В края на краищата, за да се събират данни от вътрешните сензори, е необходим директен достъп до системата. Ако обаче нападателят получи пряк достъп до системата, той вероятно ще намери по-лесен начин да открадне данните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай