Показаха как е изглеждал най-великият египетски фараон

Рамзес II е на власт в пика на могъществото на Египетската империя

Показаха как е изглеждал най-великият египетски фараон | StandartNews.com

Специалисти реконструираха лицето на египетския фараон Рамзес Втори, починал преди 3200 години, съобщи Дейли мейл. 

Възстановката е извършена от египетски и британски специалисти. Те са направили томография на черепа и 3D модел. След това са "подмладили" получения портрет с помощта на специална програма, за да получат лицето на фараона не при смъртта, когато той е на около 90 години, а в разцвета на силите му.

Според Сахар Салем от университета в Кайро, която създава триизмерния модел, фараонът е бил много красив. 

Рамзес II е на власт от 1279-1213 г. пр.н.е. Този период е пикът на могъществото на Египетската империя. 

Учени от университета в Ливърпул, участвали в изследването, описаха процеса на реконструкция на лицето. Компютърна програма постепенно е  възстановила чертите въз основа на формата на черепа, пресъздавайки мускулната структура, мастните слоеве и накрая кожата.

Специалистите са се сблъскали с някои проблеми. Те не са имали никакви данни за цвета на косата и очите, както и индивидуални характеристики, като бръчки и бенки. За окончателния портрет са избрали "най-вероятните" варианти, като са анализирали и писмени източници. 

Изследователите допускат грешка от поне 2 мм по отношение на формата в 70 процента от повърхността. Това обаче е най-точният портрет на Рамзес Втори. Той е единственият въз основа на компютърна томография на черепа. Досегашните варианти са по-скоро "артистични", като са използвали лицето на мумията на фараона. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай