По-строгите санкции на САЩ срещу Huawei ще засегнат приходите на NVIDIA

Най-решителните американски законодатели призовават за пълно спиране на каналите за доставка на продукти на Huawei

По-строгите санкции на САЩ срещу Huawei ще засегнат приходите на NVIDIA | StandartNews.com

Както показват последните изчисления, при цялата категорична политическа реторика, американските власти засега оставят възможности за компаниите, които доставят продукти на Huawei Technologies, китайския гигант, засегнат от санкциите през 2019 година. Според експерти инициативата за затягане на правилата за контрол на износа може да подкопае сериозно приходите на NVIDIA.

Както беше отбелязано преди ден, американските власти одобриха експортни лицензи на стойност 61,4 млрд. долара в периода между ноември 2020 г. и април 2021 г., което позволява на партньорите на Huawei Technologies да доставят на китайския гигант пропорционално количество компоненти. Сега най-решителните американски законодатели призовават за пълно спиране на каналите за доставка на продукти на Huawei и за отнемане на съществуващите лицензи.

В един от аналитичните доклади, поръчани от американските власти, както отбелязва Ройтерс, се споменава заплахата от значително намаляване на приходите на NVIDIA в случай на по-строги разпоредби за контрол на износа срещу Huawei Technologies. Проблемът изглежда се състои в загубата на способността на NVIDIA да доставя сървърни компоненти на китайския гигант, който сега се опитва да развива облачни услуги. "Предложените от Министерството на търговията през 2023 г. изменения на правилата за лицензиране вероятно ще имат значително икономическо въздействие върху NVIDIA", се казва в цитирания доклад.

Представители на NVIDIA успяха да коментират тази ситуация само като пореден израз на желанието им да се съобразят със законодателните изисквания, като същевременно се опитват да отговорят на пазарното търсене. "Китайският пазар представлява значителна възможност за американската полупроводникова индустрия", обясниха от компанията. Миналата година тя е генерирала около 5,8 млрд. долара приходи в Китай и Хонконг, което представлява около една пета от общите й приходи.

В посочения доклад едновременно се оценяват рисковете за други големи американски корпорации, които си сътрудничат с Huawei Technologies. Така например бизнесът на Qualcomm ще пострада умерено от увеличаването на санкциите, докато самата Huawei ще загуби достъп до модемните решения на американския разработчик, а това само ще задълбочи кризата на подразделението за мобилни устройства на китайската компания.

Според Ройтерс американските служители в момента разглеждат два сценария за промяна на правилата за експортен контрол за Huawei Technologies. Докато по-строгият би включвал пълно отнемане на всички лицензи и спиране на доставките, по-мекият би позволил компоненти за 4G мрежи и някои други видове продукти да бъдат изключени от съществуващия списък с разрешения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай