Пазарът на персонални компютри в САЩ се сви с 12%

Apple обаче увеличи продажбите си с 26%

Пазарът на персонални компютри в САЩ се сви с 12% | StandartNews.com

По данни на Canalys доставките на настолни компютри, преносими компютри и работни станции в САЩ са намалели с 12% през третото тримесечие спрямо предходната година до 17,8 милиона броя. Спадът се дължи главно на 14% спад в продажбите на преносими компютри, докато доставките на настолни компютри, от друга страна, леко нарастват - с 1%.

Пазарът на персонални компютри отдавна отслабва в потребителския сегмент на фона на нарастващата инфлация и пандемичното насищане. Хората просто са започнали да намаляват разходите си пред лицето на по-високите цени и много от тях все още не се нуждаят от нови персонални компютри, тъй като системите, закупени по време на пандемията, не са загубили своята актуалност - тогава, припомнете си, търсенето рязко нарасна поради преминаването към дистанционна работа. През последните месеци търговците на дребно провеждат повече промоции, за да освободят място за пускане на нови устройства с наближаването на празничния сезон. Като цяло обаче запасите на дребно все още нарастват по-бързо от продажбите.

Спадът вече е обхванал и корпоративния сегмент, като за първи път през третото тримесечие се наблюдава спад в тази част на пазара. Започналото съкращаване на персонал в технологичната и финансовата индустрия оказва влияние и тук. Анализаторите наричат това "ранна индикация, че корпоративните разходи за персонални компютри може да станат още по-предпазливи през първата половина на 2023 г.".

Отбелязва се, че компаниите ще увеличат времето, през което използват компютри, и ще забавят модернизирането на автопарковете си. Сегментът на образованието, в който спадът започна по-рано, ще започне бавно възстановяване през 2023 г., но повечето обновления на парка от персонални компютри тук вероятно ще бъдат отложени до 2024 г.

Въпреки това значението на персоналните компютри в подкрепа на тенденции като хибридната работа (комбинация от работа от разстояние и работа в офис), както и цифровата трансформация ще гарантират растеж в бъдеще. "Предвид комбинацията от всички фактори очакваме доставките на персонални компютри в САЩ да продължат да намаляват през първата половина на 2023 г.", казва Canalys. Според анализаторите обаче дългосрочните перспективи пред пазара на персонални компютри остават положителни.

Що се отнася до доставките на персонални компютри в САЩ през третото тримесечие, Dell запази първото място на пазара на настолни и преносими компютри в САЩ с 26% пазарен дял, но доставките ѝ спаднаха със 17% на годишна база. HP е на второ място с 4,1 млн. доставени персонални компютри, което е най-големият спад сред петте най-големи доставчици - 23% на годишна база. През третото тримесечие Apple постигна стабилни резултати, като доставките на персонални компютри нараснаха с 26%, благодарение на натрупаното през второто тримесечие изоставане, както и на новите продукти, базирани на чипове M2. Lenovo се смъкна на четвърто място поради проблеми в търговския сегмент. Acer е на пето място със силен ръст от 14%.

На пазара на таблети в САЩ Apple запазва дългогодишната си лидерска позиция с дял от 41%. През последните тримесечия скъпите таблети се борят за вниманието на чувствителните към цената потребители, докато таблетите на по-ниски цени се представят добре. Amazon, на второ място, увеличи доставките с 20% благодарение на успешната промоция Prime Day през юли и си осигури пазарен дял от 27%. Samsung зае третото място с 1,6 милиона доставки, което представлява спад от 13% на годишна база. TCL продължава бързия си растеж, който през третото тримесечие се увеличава със 133% благодарение на увеличаването на маркетинговите кампании в региона. Първата петица се допълва от Microsoft, чиито доставки са намалели с 12%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай