Откриха уязвимост в Wi-Fi, която позволява устройствата да се откриват дори през стени

Авторът на изследването д-р Али Абеди предлага промяна в стандарта за Wi-Fi

Откриха уязвимост в Wi-Fi, която позволява устройствата да се откриват дори през стени | StandartNews.com

"Приятелският" характер на устройствата в Wi-Fi мрежите при определени обстоятелства може да се превърне в източник на заплаха за собствениците на различни устройства. Изследователи от Университета на Ватерло, Канада, съобщиха за това и предложиха промяна в начина на работа на безжичните мрежи, за да се отстрани уязвимостта им.

Начинът, по който учените се възползват от уязвимостта на Wi-Fi, позволява да се определи местоположението на свързаните устройства с точност до един метър, да се направи запитване и да се получат отговори дори в защитени с парола мрежи - остава само да се измери времето за реакция. В резултат на това е възможно да се идентифицира цялото съвместимо оборудване в стаята и дори да се проследят движенията на хората, ако имат телефон или смарт часовник.

За да тестват използването на уязвимостта, авторите на изследването оборудват евтин дрон с чифт Wi-Fi модули и регулатор на напрежението, като изразходват само 15 щ. долара за допълнително оборудване - системата е наречена Wi-Peep. Дронът проучва всички Wi-Fi устройства в стаята и установи техните позиции. Стените не са пречка за работата му. В ръцете на нарушител такава система може да стане доста опасна. Например потенциален крадец може да извърши разузнаване, като определи позициите на камерите за наблюдение или проследи охранител. Собственик на хотел може да получи информация за заетостта на конкурентите.

Авторът на изследването д-р Али Абеди предлага промяна в стандарта за Wi-Fi, която да забрани на устройствата да реагират на "непознати". Той разбира, че това може да отнеме години, така че определянето на произволен период за отговор би помогнало като временна мярка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай