Откриха една от първите Интернет страници

Откриха една от първите Интернет страници | StandartNews.com

Женева. В търсенето да се възстанови първата интернет страница беше открита реликва от 1991.

Страницата беше намерена след като ЦЕРН призова обществеността да сподели файлове, хардуер и софтуер от най-ранните дни в интернет.

Оригиналът на страницата липсва, защото създателите на интернет не са запазили работата си върху това, което се превърна в исторически документ.

За съжаление, други потенциални находки от същата епоха на същия стар компютър ще останат скрити, защото паролата за него е била забравена.

ЦЕРН, където уеб създателите Тим Бърнърс-Лий и Роберт Кайо извършват първоначалната работа по световната мрежа, стартира своя проект за възстановяване на артефакти и документи от тези най-ранни за Интернет дни в края на април. Информацията ще бъде използвана за създаване на онлайн изложба, която да позволява на хората да видят на какво е приличала мрежата в зародиша си.

Документите и данните за тези първи страници са били изгубени заради начина, по който двамата са работили, докато са разработвали новата технология.

"Когато са правили някаква актуализиция, те просто са заменяли файла и са писали върху него", каза Дан Нойс, уеб мениджър на групата. Освен това, двамата не са имали представа, че това, което правят ще бъде толкова влиятелно, и не са счели за необходимо да се съхраняват копия.

Работата по интернет започва през 1989 г. и първата страница е създадена през 1990 г., но ЦЕРН нямат копие на този документ. Най-старите копия датират от 1992 година.

Страницата, за която става дума е била създадена от сър Тим през 1991 г, докато се е опитвал да намери подкрепа за идеята си за интернет.

Най-ранните разработки са били направени на компютър NEXT. Тим Бърнърс-Лий е трябвало да носи компютъра със себи си, за да може да показва способностите и възможностите на неговата идея.

За щастие един от хората, на които той показва страницата, докато е в САЩ за Hypertext конференцията през 1991, съхранява копие.

"Това е до голяма степен, защото той имаше една от същия тип машини, NEXT компютър, който сър Тим използва за демонстрация", допълни Нойс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай