Очилата с добавена реалност на Apple ще бъдат първият продукт, който не е повлиян от Стив Джобс

Ако Apple успее да продаде само 1 милион очила през първата година след дебюта си, това ще съответства на около 10% от световния пазар на такива устройства

Очилата с добавена реалност на Apple ще бъдат първият продукт, който не е повлиян от Стив Джобс | StandartNews.com

Очаква се Apple да представи първото си поколение устройство за добавена реалност на традиционната си конференция за разработчици през юни тази година. За Тим Кук този дебют ще бъде сериозен тест за неговата годност като ръководител на Apple и наследник на Стив Джобс, който почина през 2011 година. Всички досегашни продукти на компанията са били повлияни от последния по един или друг начин.

Както обяснява "Файненшъл таймс", дори часовникът Apple Watch по един или друг начин е повлиян от съоснователя Стив Джобс, да не говорим за iPhone и iPad. Комплектът за добавена реалност, който ще бъде пуснат на пазара тази година, ще бъдат първата нова продуктова категория, за чието разработване Apple работи изключително под ръководството на Тим Кук и неговите сътрудници. Apple Watch и AirPods, пуснати през 2015 г., разчитат на идеи, формулирани по-рано, а компанията е започнала да изгражда бъдещия AR/VR хедсет "от нулата" едва през 2016 г., според източника.

През всичките седем години, обясняват авторите, в Apple е имало борба между губещия екип по промишлен дизайн и оперативните ръководители, чийто потомък е самият Тим Кук. Дизайнерите са се опитвали да отложат обявяването на комплекта до момента, в който технологията позволи създаването на наистина леко устройство, без да се прави компромис с неговата функционалност. Съдейки по по-ранните разкрития на Bloomberg, който приписваше на първото поколение очила на Apple наличието на вентилатори в охладителната система, отдалечена батерия и възможност за работа без презареждане за не повече от два часа, спокойно можем да разчитаме, че привържениците на Тим Кук ще триумфират над традиционния снобизъм на дизайнерския екип. Последният, между другото, загуби ръководителя си ветерана дизайнер Джони Айв през 2019 г. и оттогава ролята му е разделена. Междувременно наследникът на Айв Евънс Ханки призна през октомври миналата година, че ще напусне компанията след шест месеца.

Формално от 12-те души във висшия ръководен екип на Apple четирима са израснали именно по линия на оперативното управление, включително самият главен изпълнителен директор Тим Кук. Главният дизайнер Джони Айв никога не е имал пълноценен наследник. Прагматичният подход изглежда взема връх и Тим Кук се надява да стимулира развитието на един доста млад пазарен сегмент с устройство за добавена реалност от първо поколение, което не е най-съвършеното. Дори ако Apple успее да продаде само 1 милион очила през първата година след дебюта си, това ще съответства на около 10% от световния пазар на такива устройства. Софтуерната екосистема ще получи тласък в разработването на специализирани приложения, а когато в бъдеще се появи по-усъвършенствана версия на слушалките на Apple, на пазара вече ще има прилично търсене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай