Новото BMW 5. Колата се кара с очи

Всичко, което водачите трябва да направят, е да погледнат към страничното си огледало и автомобилът автоматично маневрира - ако условията на пътя го позволяват

Новото BMW 5. Колата се кара с очи | StandartNews.com

Представянето на Серия 5 на BMW за 2024 г. предизвиква фурор, не толко с външния вид или спецификациите на автомобила, а с представянето на една определена функция.

Навлизайки в осмото си поколение, BMW Серия 5 предлага нова революционна функция, която позволява на водачите да сменят лентата на движение само с поглед в страничните си огледала за обратно виждане. С активния асистент за смяна на лентата, опционална част от пакета за подпомагане на водача Highway Assistant Level 2, вашият автомобил може автоматично да смени лентата вместо вас. Ето как работи тя:

Системата първо ви подсказва, че се предлага смяна на лентата. Това може да се дължи на факта, че наближавате по-бавен автомобил или че вашата лента свършва и трябва да се включите.  С активния асистент за смяна на лентата водачът просто поглежда към страничното огледало и автомобилът ще смени лентата - стига да е безопасно.

Други автомобили, като например системата SuperCruise на GM, имат опция за автоматична смяна на лентата, но те изискват да приемете подканата с помощта на физическия лост на мигача. BMW премахва тази стъпка от процеса, като оставя очите ви да управляват.

Някои опасения

Не всички са почитатели на тази нова функция. Например, MotorTrend постави под въпрос безопасността на контролираното от очите управление. "Бихме излъгали, ако не бяхме леко притеснени", пише автомобилното списание. "Реалността е, че не е труден процес да преместите ръката си на няколко сантиметра и да докоснете кормилото, а и има много по-малък потенциал автомобилът да изтълкува погрешно действието. Ще трябва да изпробваме тази система, след като автомобилът бъде на разположение за преглед, за да се убедим в това."

Първата електрическа Серия 5

Контролираната с поглед система за смяна на лентата не беше единствената важна новина, която дойде от BMW тази седмица. Немският автомобилен производител обяви и дебюта на два изцяло електрически модела Серия 5. Моделът i5 eDrive40 с 335 конски сили има пробег по EPA от около 300 мили с едно зареждане. Цената на стикера започва от 67 795 долара.

В по-високия клас е 5 M60 xDrive, двумоторна машина с 590 конски сили. За нея ще трябва да извадите поне 85 095 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай