Нова дигитална платформа стимулира дарителската култура в България

Подкрепи.бг обединява 1000 доброволци от различни професионални сфери

Нова дигитална платформа стимулира дарителската култура в България | StandartNews.com

Подкрепи.бг обединява 1000 доброволци от различни професионални сфери

 

От началото на месец август стартира нова българска дарителска платформа, подкрепяща нуждаещите се и организациите, които им помагат. Тя се нарича Подкрепи.бг и вече обединява близо 1000 доброволци от различни професионални сфери (юристи, счетоводители, маркетолози, IT, медици, НПО представители и др). Идеята за платформата възниква преди повече от година, когато след скандала с "ХелпКарма", IT специалисти се обединяват и решават да създадат нова напълно прозрачна система за дарения. В началото на 2021 регистрират Сдружение с нестопанска цел "Подкрепи БГ", със седалище в гр. София.

“Искахме да създадем дарителска платформа с отворен код, в която чрез прозрачност се премахват възможностите за злоупотреби с дарените средства както от организаторите на кампании, така и от вътрешния екип. Днес тя вече е факт и се издържа от членски внос и дарения към нея, а не от комисиона от кампаниите, които обслужва. Разходите за нас са минимални, заради изцяло доброволческия ни екип” - споделя Георги Иванов - член на сдружението. В рамките на инициативата вече са стартирали три кампании - в помощ на незрящите деца от първото по рода си училище в гр. Варна, на Кризисния център за пострадали от насилие към фондация "Пулс" в гр. Перник, а отскоро и за наводнените карловски села - с. Богдан, с. Каравелово и с. Слатина.

“Два са основните принципа, по които избрахме настоящите кампании и набираме следващите такива. Първият е техните организатори да са доказали се през годините и в момента да са активно работещи. Вторият е дейността им да е свързана с важни за обществото ни теми. Защото нашето желание е не само да предоставим платформа, на която хората в нужда да качват кампаниите си, а и да привлечем вниманието на обществото към тези теми.” - обясни Марияна Каролева, друг от доброволците в сдружението.

За кампанията на наводнените карловски села екипа на Подкрепи.бг се спира именно на Гората.бг и нейния основател - Никола Рахнев, като доверен организатор и основен гарант, че средствата ще бъдат използвани по най-добрия възможен начин. Защото Гората.бг е доказана организация, както с основната си дейност - вече са засадили над 2 милиона дръвчета, така и с участието си в над 250 различни доброволчески събития.

Доброволците на Гората.бг (до момента близо 1000) са в пострадалите села от самото начало на бедствието и помагат в разчистването и нормализирането на живота там.

“Никола Рахнев участва активно в организацията, работи наравно с другите, постоянно осигурява най-необходимото за доброволците и жителите, познава болката и реалните нужди на пострадалите. И най-важното - има добре обмислен план как да използва средства по най-ефективен начин, като координира целия процес с Общината и другите дарителски организации, за да намали риска от дублиране на материалните дарения. Освен това е твърдо решен да продължи докато не се възстанови животът на хората, независимо колко ще е дълго или трудно!” - споделя Георги Иванов.

Той самият посещава селата и остава впечатлен от работата на доброволците, организацията на Никола и радушния им прием от местните, които са им безкрайно благодарни за помощта.

Друга от кампаниите на платформата е в помощ на обучаващите се в Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна. Със средствата ще се изгради стая за ерготерапия, която ще помогне на незрящите деца, голяма част от които имат и множество увреждания, да контролират собствените си дейности и поведение, като намалят затрудненията си в координацията, фокусирането и организацията. По нея вече са събрани повече от половината средства.

Третата кампания е в помощ на Кризисния център за пострадали от насилие към Фондация Пулс в гр. Перник. Всяка година институцията предоставя подслон на над 50 пострадали от насилие, които спешно се нуждаят от закрила и възможност за възстановяване, а всеки месец над 100 души получават безплатни консултации от психолог, адвокат, социален работник или друг специалист. В момента центърът и хората потърсили закрила в него имат спешна нужда от финансиране, заради недостатъчното държавно такова.

Платформата е получила полезна информация от други подобни проекти с опит. Интересът към нея и дейността ѝ е голям, отзивите за бета версията са повече от положителни. За да продължи да развива функционалностите ѝ, екипът на Подкрепи.бг търси още специалисти – от IT сферата, маркетолози и хора за обработка на кампаниите, които да се включат с труда и уменията си.

От Подкрепи.бг твърдо вярват в една от основните добродетели на българина - съпричастността и призовават обществото да подкрепи кампаниите. Също така, който иска, може да дари в полза и на самото сдружение Подкрепи БГ.

Повече информация е достъпна на: https://podkrepi.bg А тук можете да прочетете повече за екипа на Подкрепи.бг - https://podkrepi.bg/about

Благодарим ви за подкрепата!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай