Nokia и Ericsson казват "до свидания"

Това може да влоши мобилните комуникации в бъдеще

Nokia и Ericsson казват "до свидания" | StandartNews.com

Производителите на телекомуникационно оборудване Nokia и Ericsson ще преустановят дейността си в Русия с настъпването на новата година, което в дългосрочен план може да доведе до влошаване на качеството на мобилните мрежи и да засегне много руснаци.

Експерти, интервюирани от Ройтерс, смятат, че влошаването на състоянието може да означава по-ниски скорости на връзката за входящи и изходящи повиквания, както и невъзможност за осъществяване или приемане на гласови повиквания, тъй като операторите ще спрат да получават актуализации на софтуера, а запасите от оборудване бързо ще се изчерпят. Nokia и Ericsson произвеждат пълен набор от комуникационно оборудване и софтуер за мобилни мрежи.

"Работим до края на годината, когато изтичат всички изключения от санкциите", заяви финансовият директор на Ericsson Карл Меландер. Главният изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк изрази подобна позиция: "Излизането ни ще бъде пълно. Няма да доставяме нищо на Русия.

Като защитна мярка предстои да започне производството на базови станции за мобилни телефони в Русия - най-големите оператори са подписали предварителни договори за доставка на оборудване на стойност над 100 млрд. рубли. Правителствената програма за насърчаване на руското оборудване вече е помогнала на операторите да намалят зависимостта си от западните доставчици - пазарният им дял е нараснал от 11,6% през 2021 г. до 25,2% през 2022 г. За сравнение, на Nokia и Ericsson вече се падат почти 50% от базовите станции в Русия. Друга една трета се държи от китайската компания Huawei, която продължава да доставя софтуерни актуализации за своите системи, но според съобщенията е спряла да продава оборудване след налагането на западните санкции срещу Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай