Ниското потребителско търсене намали приходите на Apple

Много технологични компании се опитват да се справят с опасенията от рецесия

Ниското потребителско търсене намали приходите на Apple | StandartNews.com

Apple съобщи в четвъртък, че приходите й са спаднали с 3% до 94,8 милиарда долара за първите три месеца на годината, тъй като потребителите намаляват разходите си за смартфони и компютри поради надвиснала рецесия.

Приходите на компанията бяха малко по-добри от очакванията на Уолстрийт, но въпреки това представляваха втори пореден тримесечен спад на приходите за производителя на iPhone. Нетните приходи на Apple също са спаднали с повече от 3% спрямо предходното тримесечие до близо 24,2 милиарда долара.

Apple (AAPL) се опита да успокои инвеститорите, като обяви обратно изкупуване на акции на стойност до 90 милиарда долара. Акциите на Apple (AAPL) се покачиха с малко над 1% в следборсовата търговия в четвъртък след резултатите.

Въпреки продължаващия спад на приходите, главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук каза, че Apple удари „рекорд за тримесечие на март за продажби на iPhone въпреки предизвикателната макроикономическа среда“.

Apple също така отчете рекорд за продажби на услуги за всички времена от 20,9 милиарда долара за тримесечието. Бизнесът с услуги – който включва Apple Music и Apple TV+ – е все по-важен двигател на приходите за Apple, който е по-малко цикличен от продажбите на хардуер. Apple вече има повече от 975 милиона платени абонамента за своите услуги, което е със 150 милиона повече през изминалата година, каза финансовият директор Лука Маестри пред анализатори по време на разговора с анализатори в четвъртък.

Последният тримесечен отчет за печалбите на Apple идва на фона на рязък спад в продажбите на компютри и смартфони в световен мащаб след скока по-рано по време на пандемията.

Световните доставки на компютри са намалели с 30% през първото тримесечие на 2023 г. в сравнение с предходната година, според данни на Gartner . Глобалните доставки на смартфони се сринаха с 14,6% през последното тримесечие, според отделни данни от фирмата за пазарно проучване IDC.

Докладът на Apple от четвъртък завършва внимателно наблюдавания сезон на печалбите за Силиконовата долина на фона на по-широки икономически сътресения. И петте големи технологични компании надминаха прогнозите на Уолстрийт, но числата показват ясна картина на индустрията в този момент.

Apple и нейните колеги някога се радваха на привидно неограничен растеж. Сега тези фирми се борят да увеличат продажбите и печалбите - или отбелязват спадове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай