Neuralink на Мъск събра 280 милиона долара

Стартъпът за мозъчни чипове иска да използва импланти, за да свърже мозъка  с компютър

Neuralink на Мъск събра 280 милиона долара | StandartNews.com

Биотехнологичният стартъп на Илон Мъск Neuralink събра 280 милиона долара в кръг за набиране на средства. Кръгът от серия D e ръководен от Founders Fund, базирана в Сан Франциско фирма за рисков капитал, създадена от Питър Тийл, милиардер , който също e i съосновател на PayPal.

Стартъпът за мозъчни чипове иска да използва импланти, за да свърже мозъка  с компютър, цел, върху която Мъск работи от пет години. Досега компанията е тествала само върху животни и e подложена на контрол, след като маймуна почина при тестване на проект през 2022 г. като част от усилията да накара животното да играе Pong, компютърна игра.

Маймуни макаци са използвани при тестване от Neuralink, тъй като компанията разработва имплантируеми чипове с активиран Bluetooth — вмъкнати в мозъците на маймуните — които според компанията могат да комуникират с компютри чрез малък приемник.

Новината за финансирането идва месеци след като Мъск обяви, че компанията преминава към изпитания върху хора. Милиардерът каза на събитие за набиране на персонал през декември, че Neuralink е подал „по-голямата част“ от своята документация на Американската администрация по храните и лекарствата и може да започне тестове върху хора в рамките на шест месеца.

Преди мозъчните импланти на Neuralink да бъдат масово произведени и да достигнат до широкия пазар, те ще се нуждаят от регулаторно одобрение. FDA издаде документ през 2021 г., в който очертава първоначалните мисли на агенцията относно устройствата за интерфейс мозък-компютър, отбелязвайки, че областта „напредва бързо“.

Туит от Neuralink в понеделник обяви, че наемат служители и покани заинтересованите да се „присъединят към инженерните предизвикателства за възстановяване на зрението и мобилността“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай