Немски студенти създадоха електромобил, който развива 100 км/ч за рекордните 1,461 секунди

Автомобилът тежи по-малко от 145 кг и се задвижва от електромотор с мощност 180 kW (241 к.с.)

Немски студенти създадоха електромобил, който развива 100 км/ч за рекордните 1,461 секунди | StandartNews.com

Характеристиките на въртящия момент на тяговите електродвигатели карат производителите на електрически автомобили да се борят за по-кратко време за ускорение от 0 до 100 км/ч. Един от еталоните в тази област е Tesla Model S Plaid, който може да ускори до 100 за по-малко от 2 секунди. Германски студенти от университета в Щутгарт успяха да разработят обаче електрически автомобил, който го прави за 1,461 секунди, поставяйки нов световен рекорд за автомобили с електрическо задвижване.

Разликата между двата електромобила е, че Tesla Model S Plaid остава електрически автомобил, който може да се използва всеки ден и в който могат да пътуват удобно петима души, докато моделът на GreenTeam, съставен от 20 германски студента, е компактен състезателен електромобил с една седалка, без врати и покрив, с каросерия от въглеродни влакна. Първоначално бе поставянето на рекорда да се проведе на полигона на Bosch в Германия в началото на септември, но опитът се увенча с успех едва на 6 октомври. С това новият рекорд беше официално регистриран от представители на Книгата на рекордите на Гинес.

Автомобилът тежи по-малко от 145 кг и се задвижва от електромотор с мощност 180 kW (241 к.с.) и участие на всички колела. Максималното ускорение на този ултралек електромобил е 2,5 G. Това позволи на германските студенти да подобрят предишния рекорд, поставен от швейцарския отбор AMZ Racing, който успя да ускори своя електромобил до 100 км/ч за 1,513 секунди. Дори автомобилите от Формула 1 не могат да се ускоряват с повече от 2G, така че това е невероятно голяма сила.

Разбира се, за разлика от Tesla Model S Plaid, тези прототипи не се произвеждат масово, така че можем да подставим под съмнение практическата стойност на рекорда. Porsche Taycan Turbo S достига 100 км/ч за 2,8 секунди, но учениците от Щутгарт са особено горди с новия световен рекорд, поставен в Германия. Американската компания Lucid също наскоро представи електрически автомобил, който може да достигне 100 км/ч за по-малко от 2 секунди, но имайте предвид, че такъв автомобил струва поне 249 000 долара.              

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай