Недостигът на чипове принуждава Toyota да наложи квоти за поръчки на автомобили Lexus в Япония

Toyota ще въведе нова система за планиране на поръчките

Недостигът на чипове принуждава Toyota да наложи квоти за поръчки на автомобили Lexus в Япония | StandartNews.com

Ако първата година на недостиг на чипове в автомобилната индустрия е научила купувачите на нещо, то това е готовността на производителите да дадат приоритет на производството на най-скъпите и печеливши модели. В този контекст поведението на големия автомобилен концерн Toyota Motor на родния му пазар в Япония, където той реши да ограничи квотите за местни купувачи, които да поръчват премиум автомобили Lexus на фона на продължаващия недостиг, не изглежда съвсем типично.

Според Nikkei Asian Review квотите ще бъдат наложени за всички десет модела Lexus, предлагани в Япония. Всеки дилър ще получи определен брой автомобили за поръчка и ако квотата е избрана, клиентите просто няма да могат да купуват допълнителни автомобили над нея. Срокът за изпълнение на поръчките за автомобили Lexus вече надхвърля шест месеца, докато по-масово произвежданите модели на Toyota не подлежат на такива ограничения и сроковете за доставка могат да бъдат поне прогнозирани с голяма точност. Корпоративната информационна система позволява на дилърите на Toyota да оценяват предварително времето за доставка на поръчаните за производство автомобили в 22 от 37 случая за редица модели на японския пазар.

Тази пролет Toyota ще въведе нова система за планиране на поръчките, която до края на годината ще генерира информация за сроковете на доставка за всички модели. В момента е възможно да се прогнозира с голяма точност времето за доставка на даден автомобил само след като е потвърдено, че той е слязъл от производствената линия. Между януари и ноември миналата година продажбите на автомобили Toyota в Япония са намалели с 13%, докато извън страната те дори са се увеличили с 2%. Автомобилите с високо съдържание на електроника са по-търсени на местния пазар, а недостигът на чипове не позволява те да бъдат произвеждани в достатъчни количества. От януари до март тази година Toyota не само ще увеличи производството си за вътрешния пазар, но и ще пренасочи към него някои от автомобилите, първоначално предназначени за износ.

Toyota не разкрива обемите на производство на автомобилите Lexus, но от външни източници е известно, че конкретната печалба от продажбите им достига 11 600 щ. долара на автомобил. Това е около два пъти повече от печалбата от всеки продаден масов модел на Toyota като Corolla. В бъдеще компанията ще премине към дългосрочни договори с доставчиците на полупроводници, за да избегне прекъсвания на доставките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай