NASA показа първите снимки от борещия се с астероиди DART

Мисията на DART ще достигне целта си през септември 2022 година

NASA показа първите снимки от борещия се с астероиди DART | StandartNews.com

Американската космическа агенция публикува първите снимки, направени от вградената камера на апарата DART. Системата за защита от астероиди е в космоса от ноември. Мисията на космическия кораб е да се удари в астероида Дидимос по-късно тази година, така че да промени траекторията му. Това е своеобразен тест за технологията, с която НАСА ще преодолява опасностите за планетата от падащите от космоса камъни.

Апаратът е оборудван с камера, която сега праща първите си снимки. На кадрите можем да видим дузина звезди на фона на космоса близо до пресечната точка на съзвездията Персей, Овен и Телец. Снимката е направена веднага след като DRACO отвори вратата на своя телескопичен фотоапарат на 7 декември. Кадърът е заснет на близо 4 милиона километра от Земята.

От агенцията се опасяваха, че по време на изстрелването някои от системите на DART може да се претърпели повреди от промяната в температурите и вибрациите, но тестовете за сега показват, че всичко работи нормално. Преди да стигне до заветната си цел космическият кораб ще предаде към Земята още кадри. Мисията на DART ще достигне целта си през септември 2022 г., както е планирано.

Четете повече технологични новини в нашата специализирана рубрика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай