Неделя,

Мъск отлага стъпването на Марс с няколко години

От: екип на Стандарт -
552
Мъск отлага стъпването на Марс с няколко години
A
A
A

Шансовете на човечеството да стъпи на Марс преди края на десетилетието започват да избледняват, тъй като водещият разработчик Илон Мъск отложи планираната дата за достигане до червената планета.

През 2016 г. основателят на SpaceX разкри голямата си амбиция да създаде град на Марс. По това време Мъск се надяваше да има мисия с екипаж до планетарния ни съсед малко след 2024 г. Оттогава компанията постигна голям напредък в изграждането на своята ракета, но не достатъчно бърза, за да изпълни първоначалния график.

В сряда Мъск разкри в Twitter, че сега вижда 2029 г. като най-ранната дата, на която хората могат за първи път да стъпят на Марс. Това ще бъдат 60 години от първото кацане на Луната през 1969 г.

През декември 2020 г. Мъск споменава 2026 г.

Starship, който SpaceX проектира, за да отведе астронавти до Луната за НАСА и в крайна сметка до Марс, направи няколко успешни полета на голяма надморска височина, но все още не е стигнал до космоса.

Достигането до Марс изисква планиране. Когато Марс и Земята се движат около слънцето, двете планети се приближават една до друга и след това отново се отдалечават. Затова пътуването трябва да бъде в определен момент. Идеалните прозорци за изстрелване през  това десетилетие са по-късно тази година, края на 2024 г., края на 2026 г. и края на 2028 г./началото на 2029 г.

Явно първоначалните амбиции на Мъск са били прекалено оптимистични. Сега, ако целта му е 2030 г, това е приблизително времето, когато НАСА винаги е имала за цел да изпрати първите астронавти на Марс.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии. 


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com