Мистерията с изображенията в интернет

Какво сочат проучванията

Мистерията с изображенията в интернет | StandartNews.com

Изображенията имат все по-голямо значение за потребителското изживяване в интернет. Темата за значението на изображенията в специфичните условия на уеб пространството коментира Мириам Жесие, инструктор в PRAGM, по време на конференцията DevReach 2023, който се проведе на 25 и 26 октомври в София. 

Данни от проучвания сочат, че 50 на сто от клиентите на онлайн магазини са решили да направят покупка само заради снимката в сайта – именно изображението им е помогнало да решат какво да купят.

В последните 10 години тежестта на мобилното съдържание е нараснало с 594%, в сравнение с останалите компоненти на сайтовете, определяни от HTML, CSS, JavaScipt. Всичко това, заедно със изображенията и другите видове медийно съдържание, вградени в дадена страница, определят стойността ѝ.

Уеб пространството е залято с изображения, чиито цветови нюанси и детайли очите ни дори не могат да възприемат пълноценно. Всъщност повечето хора не ги е грижа за детайлите на изображенията. Потребителите искат снимките да се зареждат бързо, дизайнерите искат висококачествени изображения, маркетинг експертите наблягат на хващащи окото образи, а мениджърите настояват за бърз и ефективен уебсайт. Обикновено по средата се оказват разработчиците, които се опитват да намерят баланса между всички тези изисквания, които често си противоречат.

„В основата на всичко обаче стои бюджетът, тъй като той определя рамката на всички останали дейности. В крайна сметка се търси резултат, който да съчетава по-доброто представяне с по-доброто потребителско изживяване”, обясни Жесие. „Бюджет означава реалистични очаквания, той е ограничителната рамка”.

Обикновено в хода на търсенето на балансирани решения между изискванията и желанията се променят първоначалните параметри, но рамката на бюджета не трябва да се сменя. Затова първо трябва да се определи бюджетът, подчерта Жесие. При определянето му е добре да се съобразяваме с броя на изображенията и скоростта на зареждането им. Има приети стандарти за зареждане на изображения, според които основната страница и изображенията на нея трябва да се зареждат за повече от 2 секунди в 3G мрежа.

На второ място е необходимо да се определят основните параметри – освен време за зареждане на изображението, това са избор на най-подходящ формат за уеб пространството, прилагане на модерни техники за компресиране на изображенията и т.н.

На трето място трябва да сме наясно какво работи на сайта ни и как изглежда, в сравнение с конкуренцията. Т.е. първоначално трябва да се определят целите, за да може процесът да бъде воден стъпка по стъпка, чрез итерации.

Мириам Жесие обясни, че в процеса на работа бюджетите се адаптират спрямо първоначалните изисквания, които търпят промени, поради пренастройването към условията и целите. За да се намери баланс, е добре да се определят приоритетите. Ако някой от параметрите е извън определените граници, трябва да се оптимизира, да се премахне или просто да не се добавя.

Препоръчително е разработчиците да имат стратегия за оптимизиране на изображенията, да я прилагат и да я наблюдават. За целта могат да се приложат наличните маркетингови инструменти за оценка.

„Изображенията имат основно значение за удовлетворяване на потребителските визуални изисквания, но да се направи това на практика не винаги е толкова лесно. С течение на времето вашият сайт ще се промени, а потребителските очаквания ще се развиват, заедно с усъвършенстване на инструментите и устройствата”, каза в заключение Мириам Жесие.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай