Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу Google

Агенцията обвинява компанията в злоупотреба с „монополна власт“

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу Google | StandartNews.com

Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело срещу Google заради предполагаемия си монопол на пазара на дигитална реклама. Агенцията обвинява компанията в злоупотреба с „монополна власт“ в ущърб на уебсайтове и рекламодатели, които използват други рекламни инструменти.

Твърденията са, че различните придобивания на Google са му позволили да „неутрализира или елиминира“ конкурентите и е „принуждавал“ други компании да използват неговите инструменти. Според адвокатите на правителството, когато добавите предполагаемите антиконкурентни действия, „тези взаимосвързани действия са имали кумулативен и синергичен ефект, който е навредил на конкуренцията и конкурентния процес“. Министерството на правосъдието казва, че Google „прибира средно повече от 30% от рекламните долари, които преминават през неговите продукти за цифрова рекламна технология“.

Това е второто федерално антитръстово дело, заведено срещу "Google", в което се отправят обвинения в нарушаване на антимонополните закони при начина, по който компанията придобива или запазва доминираща позиция. Делото, започнато от министерството на правосъдието срещу онлайн гиганта през 2020 г., е концентрирано върху монополната му позиция при интернет търсачките и по график трябва да влезе в съдебна зала през септември.

Към делото са се присъединили осем американски щата, включително Калифорния, където е централата на "Google".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай