Мини черни дупки може да са се ударили в Луната, твърдят учени

Това може да разкрие повече информация за тъмната материя

Мини черни дупки може да са се ударили в Луната, твърдят учени | StandartNews.com

Екип от изследователи твърди, че Луната е осеяна с кратери от ударите на миниатюрни черни дупки. И според тях те могат да разкрият повече информация за тъмната материя.

 

Екипът е публикувал своите открития в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. В статията се посочва, че рояци от черни дупки с размер на атом са се образували малко след Големия взрив. Впоследствие тези свръхплътни обекти са започнали да се разпространяват из космоса и вероятно са достигнали и нашата Слънчева система. Учените твърдят, че след това те са се разбили в единствения спътник на Земята.

 

Авторите на изследването добавят, че тези мини черни дупки вероятно са се разбили и в други небесни тела, включително и в нашата планета. Поради тънката атмосфера на Луната обаче, тя не е е била толкова добре защитена от сблъсъци.

 

Изследователите вярват, че доказателствата за тези миниатюрни черни дупки могат да хвърлят светлина върху тъмната материя, за която се смята, че представлява по-голямата част от материята във Вселената. Надеждите на екипа са, че бъдещите пилотирани мисии до Луната, като например предстоящата програма на „Артемида“ на НАСА, ще позволят на експертите да намерят и проучат тези кратери.

 

Повече технологични новини има в рубриката Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай