Microsoft премахна гласовия асистент Cortana от последната версия на Windows 11

Вместо Cortana Microsoft ще популяризира новия асистент с изкуствен интелект Windows Copilot

Microsoft премахна гласовия асистент Cortana от последната версия на Windows 11 | StandartNews.com

Microsoft започна процеса на прекратяване на поддръжката на гласовия асистент Cortana в Windows 11. Той вече е деактивиран в новата версия на Windows 11 Insider build, която се разпространява по каналите за разработчици. Освен това някои потребители, които са получили актуализации на приложенията в Microsoft Store в стабилните версии на Windows 11, също забелязват, че Cortana не работи след актуализацията.

При опит за стартиране на приложението Cortana в новата сглобка на Windows 11, последното вече се отваря с предупреждение: "Cortana в Windows като самостоятелно приложение е остаряла". Съобщението съдържа и връзки към страници с повече информация, които при щракване отварят документацията за поддръжка на Microsoft.

Microsoft обяви още през юни, че ще прекрати поддръжката на Cortana като самостоятелно приложение в Windows 11 тази година. Отбелязва се, че асистентът вече е изчезнал от Microsoft Launcher за Android, но все още е наличен в мобилните версии на приложенията Outlook, Teams и Teams Room.

Вместо Cortana Microsoft ще популяризира новия асистент с изкуствен интелект Windows Copilot, вграден в Windows 11, както и функциите на бота с изкуствен интелект Bing Chat. Cortana беше представена през 2014 г. за Windows 10 като асистент с изкуствен интелект и отговор на Siri, която се използва в устройствата на Apple. AI асистентът на Microsoft може да се използва за създаване на имейли, напомняния, търсене в интернет и други задачи. Поддръжката на много от тези функции все още не е реализирана в новия Windows Copilot, въпреки че той обещава да бъде значително по-ефективен от Cortana в дългосрочен план.

Операционната система Windows 10, която ще получава актуализации до октомври 2025 г., все още разполага с гласовия асистент Cortana. Според Windows Latest обаче приложението Cortana ще изчезне от там през следващите седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай