Microsoft и Netflix премахнаха сървърите за ускоряване на изтеглянето на съдържание от Русия

Това са "най-ярките представители на напусналите компании", но те не са единствените

Microsoft и Netflix премахнаха сървърите за ускоряване на изтеглянето на съдържание от Русия | StandartNews.com

Американските компании Microsoft и Netflix премахнаха своите CDN-сървъри от московската точка за обмен на трафик MSK-IX. РБК пише за това, позовавайки се на изявлението на главния изпълнителен директор на MSK-IX Евгений Морозов, направено по време на международната конференция на администраторите и регистраторите на националните домейни от първо ниво на ОНД, Централна и Източна Европа TLDCon.

Сървърите на мрежите за доставяне на съдържание (CDN) се хостват от големи услуги с голяма аудитория, които са възможно най-близо до крайните потребители, включително мрежите на доставчиците на интернет услуги и точките за обмен на интернет трафик. Московският център за данни е най-голямата точка за обмен на трафик в страната, която е свързана с 346 телекомуникационни оператори, собственици на социални мрежи, търсачки, видео услуги, доставчици на облачни услуги, корпоративни и научно-образователни мрежи.

Медиите писаха за намерението на Microsoft да премахне своите CDN-сървъри от Русия още през пролетта на тази година. По това време обаче представителите на най-големите доставчици се въздържаха от коментар по този въпрос. Сега Евгений Морозов заяви, че на фона на влошаващата се геополитическа ситуация се наблюдава "глобална промяна на онези области и онези ресурси и услуги за съдържание, които са съществували и активно са работили в Русия", което се отразява на промяната в обема на трафика в страната.

Той също така отбеляза, че Microsoft и Netflix са "най-ярките представители на напусналите компании", но те не са единствените, които са премахнали своите CDN сървъри от Русия. Не беше уточнено кои чуждестранни компании са направили същото. Услугите на напусналите компании обаче продължават да са достъпни, но трафикът им вече се насочва към глобални доставчици, които предоставят услуги по международни канали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай