Mercedes-Benz и BMW показаха как ще настигнат Tesla на пазара на електрически автомобили

Досега проблемът на производителите на класически автомобили с двигатели с вътрешно горене беше необходимостта да се осигури плавен преход от разпространените сега видове задвижвания към чисто електрически такива

Mercedes-Benz и BMW показаха как ще настигнат Tesla на пазара на електрически автомобили | StandartNews.com

На изложението IAA Mobility в Мюнхен германските автомобилни производители BMW и Mercedes-Benz се опитаха да демонстрират технологичен пробив, който ще им позволи да намалят разликата с Tesla през следващите няколко години - поне в обичайния си ценови диапазон. Те ще се базират на принципно нови платформи, първоначално оптимизирани за производството на електрически автомобили.

Както е известно, досега проблемът на производителите на класически автомобили с двигатели с вътрешно горене беше необходимостта да се осигури плавен преход от разпространените сега видове задвижвания към чисто електрически такива. В същото време автомобилите с двигатели с вътрешно горене имат редица конструктивни ограничения, които не позволяват създаването на оптимален електрически автомобил. Ако конструирате електрически автомобил, без да се съобразявате с това наследство, можете да постигнете значително по-висока ефективност на задвижването.

Това е ясно демонстрирано от концепцията Mercedes-Benz CLA, която е изградена върху новата платформа MMA на компанията. Високата ефективност на компонентите на електрическото задвижване, включително новото поколение тягови батерии, позволява в комбинация с аеродинамичната форма на каросерията да се постигне впечатляваща енергийна ефективност от 12 kW‧h потребление на енергия за 100 км пробег. Всъщност седан със стандартен за индустрията акумулаторен пакет с мощност 90 kWh е в състояние да измине до 750 километра без презареждане. Това е с 30-35% повече, отколкото осигуряват настоящите електромобили, и може да се окаже ключът към успеха на Mercedes-Benz в този пазарен сегмент.

Главният изпълнителен директор Ола Калениус заяви пред Ройтерс, че "ефективността ще бъде новата валута на пазара на електрически автомобили". По отношение на горивната ефективност Mercedes-Benz CLA постига еквивалент един литър на 100 км пробег - стойност, която е добре разбираема за повечето собственици на съвременни автомобили. Според ръководителя на компанията, за да се постигне висока ефективност при електромобилите, е необходимо да се оптимизира цялата система. Възможността за допълване на пробега от 400 км за 15 минути на експресни зарядни станции също би била революционен пробив за Mercedes-Benz, както обясни главният изпълнителен директор. "Не познавам друг автомобил, който може да се сравни с това", заяви той.

От своя страна BMW възнамерява да увеличи дела на електромобилите в глобалната си структура на продажбите до 15% до края на тази година, като обемите на продажбите ще се удвоят. До 2025 г. BMW ще започне да произвежда електрически автомобили на нова платформа, чийто концептуален представител беше демонстриран миналата седмица.

Представители на Mercedes-Benz също заявиха, че през следващите години компанията няма да може да намали променливите разходи за производство на електрически автомобили до нивото, присъщо на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. В същото време компанията счита за неправилно тези разходи да се прехвърлят върху потребителите. През следващите години производството на електромобили ще бъде по-скъпо от това на класическите автомобили, а това представлява определен проблем за участниците на пазара по отношение на увеличаването на маржовете на печалба. Мерцедес-Бенц се опитва да намали разходите за тягови батерии, разработване на софтуер и енергийни режийни разходи за производството на автомобили. В същото време компанията не иска да произвежда изключително евтини електрически автомобили и смята, че е важно да се поддържа приличен марж на печалбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай