Липсата на софтуер притеснява индустрията в Русия

2300 програми трябва да бъдат създадени за 7 години

Липсата на софтуер притеснява индустрията в Русия | StandartNews.com

Руските разработчици на инженерен софтуер ще трябва да създадат повече от 2000 нови софтуерни продукта до края на това десетилетие. Според вестник "Ведомости" това е записано в проекта "Нов промишлен софтуер", който анализира създалата се ситуация.

В документа се говори за CAD и PLM системи от среден и висок клас. Този софтуер се търси предимно в индустриалния сектор. Предполага се, че до 2025 г. делът на руския промишлен софтуер ще нарасне от сегашните 41 % на 58 %, а до 2030 г. ще достигне 90 %.

Трябва да бъдат създадени общо 2300 софтуерни продукта. Нуждата от такъв софтуер възникна поради настоящата геополитическа ситуация и заместването на вноса. Няма точни данни за финансовата страна на проекта. Отбелязва се, че размерът на извънбюджетните средства в периода 2020-2025 г. трябва да възлиза на 30,4 млрд. рубли, а други 9,6 млрд. рубли трябва да бъдат инвестирани от Росатом.

До скоро в Русия се оплакваха от липса на специалисти, след като редица компании се изтеглиха от страната, а не малко от младите маже емигрираха заради риска от военна мобилизация. В резултат на санкциите обаче се оказва, че огромна част от софтуера, с който работят в промишлеността скоро ще спре да работи, след като няма поддръжка, лицензите му изтичат. Решението е – да се създаде нов на негово място, но това ще отнеме време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай