LinkedIn излиза от Китай

И съкращава работни места

LinkedIn излиза от Китай | StandartNews.com

LinkedIn, най-голямата социална медийна платформа за професионалисти в света, съкращава 716 позиции и затваря приложението си за работа в континентален Китай, съобщават от базираната в Калифорния компания.

Решението е взето на фона на промени в поведението на клиентите и по-бавен растеж на приходите. LinkedIn, собственост на Microsoft, се присъедини към редица американски технологични компании, които направиха значителни съкращения на работни места тази година. 

Като част от този ход LinkedIn постепенно ще премахне InCareer, приложението си за континентален Китай, до 9 август. Причините - „ожесточената конкуренция“ и „предизвикателния макроикономически климат“ като причина за спирането.

LinkedIn ще запази известно присъствие в Китай, включително предоставяне на услуги за компании, работещи там, за наемане и обучение на служители извън страната, според говорител на компанията.

LinkedIn е последното голямо западно приложение за социални медии, което все още работи в континентален Китай. Twitter, Facebook и Youtube са забранени в страната повече от десетилетие. Google напусна в началото на 2010 г.

LinkedIn за първи път навлезе в Китай през 2014 г., като стартира локализирана версия на основното си приложение. Но ходовете му за цензуриране на постове в страната, в съответствие с китайските закони, бяха подложени на критика.

През март 2021 г. LinkedIn трябваше да спре регистрациите в Китай, за да гарантира, че е „в съответствие с местното законодателство“. Няколко месеца по-късно замени това приложение с InCareer, което беше фокусирано единствено върху обяви за работа, без функции за социални мрежи като споделяне или коментиране.

Американският сайт за социални медии се сблъска със силна конкуренция в Китай. До 2021 г. тя има повече от 50 милиона членове в страната, което я прави третият по големина пазар на компанията след Съединените щати и Индия. Но изоставаше от местни конкуренти като Maimai - китайската версия на LinkedIn. За няколко години той надмина LinkedIn, за да стане най-популярната професионална мрежова платформа в страната, със 110 милиона проверени членове. Основна характеристика, която допринесе за неговия успех, беше, че позволява на потребителите да публикуват анонимно в чат форум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай