Сряда,

Революция! Присадиха първо 3D отпечатано ухо от човешки клетки

От: екип на Стандарт -
1056
Революция! Присадиха първо 3D отпечатано ухо от човешки клетки
A
A
A

Лекарите успешно са трансплантирали 3D отпечатано ухо, направено от човешки клетки, на жена, родена с рядка деформация на ухото. Трансплантацията e част от първото клинично изпитване на технологията и нейният успех бележи голяма стъпка напред за тъканното инженерство.

„Ако всичко върви по план, това ще революционизира начина, по който се правят 3D органите“, каза пред The ​​New York Times Артуро Бонила, хирургът по реконструкция на ухото, който ръководи екипа, извършващ процедурата .

Около 1500 бебета, родени в Съединените щати всяка година, имат микротия, състояние, при което едното или двете уши са недоразвити или липсват напълно. Обикновено пациентите с микротия имат уши, изградени от ребра или синтетични материали. Вместо това, този експериментален процес включва вземане на биопсия от съществуващото ухо на пациента и изваждане на хрущялни клетки. След това тези клетки се отглеждат и отпечатват 3D във формата на ухото на пациента. Ухото продължава да регенерира хрущяла през целия живот на пациентите и тъй като е направено от собствените им клетки, е по-малко вероятно да бъде отхвърлено.

Това e важна година досега за напредъка в технологията за трансплантация. През януари лекарите направиха на пациент трансплантация със свинско сърце, въпреки че пациентът почина няколко месеца по-късно . Други изследователски групи работят върху 3D отпечатани бели дробове и 3D отпечатани кръвоносни съдове. Oт компанията разработчик коментират, че тяхната технология може потенциално да отпечатва други части на тялото като носове и в дори сложни органи като черен дроб и бъбреци.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията