Коприната може да направи медицинските маски по-ефективни

Този материал помага за по-добра защита срещу COVID-19

Коприната може да направи медицинските маски по-ефективни | StandartNews.com

Изследователи от университета в Синсинати са установили, че коприната може да помогне за предотвратяване на разпространението на вирусите, които причиняват COVID. За целта трябва да се носи копринена маска, както и обикновена хирургическа маска.

Биолози от университета в Синсинати са установили, че коприната помага за по-добра защита срещу коронавируса. Освен това носенето на копринена маска заедно с хирургическа маска ще удължи живота на последната. Проучването е публикувано в списание Aerosol and Air Quality Research.

Коприната има много предимства. Например, тя е по-дишаща от памука. Копринените маски имат и антимикробни свойства и са склонни да изпускат водата, вместо да я абсорбират, както повечето памучни маски. Освен това проучванията показват, че използването на копринена маска в комбинация с хирургическа маска не увеличава напрежението при дишане.

Изследването обаче все пак още няма официален характер, така че материалът е с новинарски характер и не трябва да се приравнява към лекарско предписание. Преди да вземете решение как и дали да носите маска – консултирайте се с лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай