Китайски учен поряза Индия, оспори кацането на Луната

Ученият има съществени аргументи в своя подкрепа

Китайски учен поряза Индия, оспори кацането на Луната | StandartNews.com

Авторитетен китайски учен твърди, че индийската лунна мисия "Чандраян-3" не е кацнала на Южния полюс на Луната. Изявлението идва на фона на неуспеха на Ню Делхи да съживи лунохода и спускаемия си апарат от хибернация, предава Dir.bg.

"Мястото за кацане на "Чандраян-3" не беше на Южния полюс на Луната, нито в полярния регион около него, нито дори близо до полярния регион", заяви Оуянг Зиюан, водещ учен на първата лунна мисия на Китай пред Science Times.

Ученият има съществени аргументи в своя подкрепа.

Полярните области на Земята се намират около географските полюси (Северен и Южен). Те са на географски ширини между 66,5 и 90 градуса. Причината за това е големият наклон на земната ос - около 23 градуса.

Наклонът на Луната е само 1,5 градуса, а полярната област е много по-малка.

НАСА смята, че Южният полярен регион на Луната се простира от 80 до 90 градуса, докато Оуянг твърди, че този регион е от 88,5 до 90 градуса, отразявайки наклона на Луната от 1,5 градуса.

"Чандраян-3" обаче кацна около 69 градуса ширина. Това не отговаря на определенията за полярен регион на НАСА и Китай.

"Моментът, в който пратите луноход в близост до полярния регион на Луната със сигурност е голямо постижение", коментира Куентин Паркър, директор на лабораторията за космически изследвания на Хонконгския университет, пред South China Morning Post. "Не трябва да отнемаме това признание на Индия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай