Китайски регулаторен орган предлага децата да бъдат изключени от интернет

Мярката предизвика спад в цените на акциите на китайските технологични компании

Китайски регулаторен орган предлага децата да бъдат изключени от интернет | StandartNews.com

Администрацията за киберпространство на Китай (CAC) публикува за обществено обсъждане проект на правила, целящи да гарантират, че непълнолетните потребители ще прекарват по-малко време с мобилни устройства. Решението може да нанесе удар на Tencent, ByteDance и други китайски собственици на социални мрежи.

Публикуваните от органа проектоправила предполагат строги ограничения за използването на интернет и имат за цел да намалят онлайн пристрастяването на непълнолетните потребители. Според проектоправилата смартфоните трябва да разполагат с "режим за непълнолетни", който трябва да е лесно достъпен - под формата на икона на началния екран или в системните настройки на устройството. Режимът за непълнолетни ще позволи на родителите да контролират какво виждат децата им, а на доставчиците на интернет услуги - да показват съдържание в зависимост от възрастта на потребителя. Според CAC на децата под тригодишна възраст трябва да се показват песни и аудиосъдържание. На децата на възраст между 12 и 16 години трябва да се показва образователно и новинарско съдържание.

Предлага се също така да се наложат строги ограничения за времето на използване на смартфони от непълнолетни. За деца под 8-годишна възраст времето за използване на смартфони не трябва да надвишава 40 минути дневно. Децата на възраст от 8 до 16 години ще могат да използват телефона за не повече от един час на ден. Тийнейджърите на възраст от 16 до 18 години ще могат да използват смартфон за не повече от два часа. Предлага се също така да се забрани достъпът до интернет от мобилни устройства от 22:00 до 6:00 часа за лица под 18 години.

Ще има някои изключения от тези времеви ограничения, тъй като регулираните образователни продукти или приложенията за спешни услуги не са ограничени. CAC ще събира становища по предложените правила до 2 септември и след това ще прецени дали да ги приеме.

От 2021 г. насам Пекин провежда целенасочена кампания за борба с т.нар. социални недъзи, като властите ограничават присъствието на деца в онлайн игрите и забраняват комерсиалното онлайн обучение. Мерките са насочени както към намаляване на финансовата тежест в семействата, така и към насърчаване на здравословния начин на живот. В един момент китайски държавни служители нарекоха игрите "духовен опиум".

Най-популярните онлайн услуги в Китай са месинджърът WeChat на Tencent и услугата за кратки видеоклипове ByteDance Douyin (местната секция на TikTok) - присъствието на малолетни и непълнолетни в двете платформи е непропорционално голямо. В документа, публикуван от Органа за киберпространството, не се посочва изрично нито една от двете услуги, но се отбелязва, че администрациите на платформите ще отговарят за спазването на новите правила.

Мярката предизвика спад в цените на акциите на китайските технологични компании. Ценните книжа на услугата за кратки видеоклипове Kuaishou Technology спаднаха с 4%, акциите на социалната мрежа Weibo загубиха 5%, а на Tencent спаднаха с 3%. Компанията ByteDance, която е собственик на TikTok/Douyin, не се търгува на фондовата борса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай