Китай вдигна частично ограниченията за Facebook и Twitter

Китай вдигна частично ограниченията за Facebook и Twitter | StandartNews.com

Хонконг. Facebook, Twitter и други сайтове, считани за чувствителни и блокирани от китайското правителство ще бъдат достъпни в планираната зона за свободна търговия (FTZ) в Шанхай, съобщи във вторник The South China Morning Post.

Цитирайки неидентифицирани правителствени източници, вестника пише, че властите ще приветстват предложения от чуждестранни фирми от сферата на далекосъобщенията за лицензи за предоставяне на интернет услуги в зоната.

Управляващата комунистическа партия в Китай агресивно цензурира Интернет, рутинно изтривайки онлайн публикации и блокира достъпа до уебсайтове, които тя счита неподходящ или политически чувствителни .

Facebook и Twitter бяха блокирани от Пекин в средата на 2009 г. след смъртоносните бунтове в западната провинция Синцзян, за които властите твърдяха, че са били организирани чрез социалните мрежи.

Зоната ще наподобява тази на Хонконг, като целта е да се повиши интересът на чуждестранни инвеститори и търговци към страната.

Ако пилотният проект бъде успешен, властите имат намерение да развият зоната сериозно и през следващите няколко години да я разширят до 1210 кв.км. Сайтовете, които са блокирани в Китай от 2009 г. насам, ще бъдат достъпни за всички в тази зона. Те обаче ще продължат да са блокирани във всички останали части на Китай, категорични са представителите на правителството.

Идеята за деблокиране на уебсайтове в FTZ е да я направят по-привлекателна за чужденци, според правителствен източник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай