Китай реши кой ще носи отговорност при инциденти с безпилотни таксита

Ако шофьорът присъства в кабината, той все още носи отговорност за последиците от произшествието

Китай реши кой ще носи отговорност при инциденти с безпилотни таксита | StandartNews.com

От този понеделник 18-милионният китайски мегаполис Шънджън разрешава на роботизираните таксита да работят без шофьор зад волана, въпреки че служител на компанията наемодател, все още трябва да е в превозното средство. В същото време китайските законодатели определиха областите на отговорност за последиците от инциденти с роботизирани таксита.

Както обяснява Ройтерс, ако шофьорът присъства в кабината, той все още носи отговорност за последиците от произшествието. Ако превозното средство се е движило в напълно безпилотен режим и в кабината не е имало лице, способно да го управлява, отговорността се прехвърля върху собственика на превозното средство. И накрая, ако се докаже, че причината за произшествието е дефект в хардуера или софтуера на роботизираното такси, тогава производителят или разработчикът на софтуера ще носи отговорност за последиците и дори собственикът на превозното средство ще има право да заведе дело, да не говорим за другите пострадали.

В САЩ например от дълго време се провеждат тестове на безпилотни таксита по обществените пътища, но едва тази година на компаниите беше разрешено да извършват търговски пътнически превози, а таксита без шофьор се използват само по строго определени маршрути в няколко града в страната. Липсата на ясни законови разпоредби все още възпрепятства пълноценната експлоатация на автоматични таксита и китайските власти направиха голяма крачка напред в това отношение, макар и засега само в един град.

DeepRoute.ai вече е провела около 50 000 тестови пътувания с автоматизирани коли в Шънджън през миналата година. Дъщерното дружество на Baidu - Apollo, както и Toyota, Nissan и стартиращи компании, подкрепени от Alibaba, също предлагат своите роботизирани таксита там. Спецификата на местния трафик поставя високи изисквания към безопасността на шофирането в автоматичен режим, тъй като на пътя има много скутери, а дисциплината на пешеходците е много спорна. До 2025 г. правителството на Шънджън възнамерява да увеличи оборота на автоматизирания пътнически транспорт до 30 млрд. долара годишно. Само DeepRoute ще увеличи автопарка си от автоматизирани таксита до 1000 автомобила през следващите години. Компанията ще предлага набор от оборудване, необходимо за превръщането на обикновен автомобил в роботизирано такси, срещу 3000 долара.

Според участниците на китайския пазар, работата на местно ниво предлага както предимства, така и допълнителни предизвикателства. Например капиталовите разходи в Китай са три пъти по-ниски от тези в Калифорния, но приходите от транспортни услуги тук също са осем пъти по-ниски. По тази причина китайските компании обмислят създаването на евтини роботизирани таксита, за да намалят собствените си разходи до ниво, което да осигури сигурна възвръщаемост на инвестициите в конкуренция с традиционните таксита, управлявани от шофьори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай