Канада забрани TikTok от официалните електронни устройства

Опасенията са свързани със сигурността

Канада забрани TikTok от  официалните електронни устройства | StandartNews.com

Канадското правителство забранява TikTok от официалните електронни устройства, което го прави поредното, което обяви ограничения върху приложението за кратко видео в светлината на опасенията за киберсигурността.

Забраната трябва да влезе в сила във вторник. Издадените от правителството устройства ще бъдат блокирани за изтегляне на TikTok и съществуващите приложения ще бъдат премахнати, според изявление на секретариата на Министерството на финансите на Канада.

В него президентът на Министерството на финансите Мона Фортие казва, че решението е в съответствие с тези на „нашите международни партньори“. Федералното правителство на САЩ, заедно с повече от половината американски щати и Европейската комисия, обявиха подобни ограничения на TikTok за устройства, които управляват или разрешават в официалните мрежи.

В изявление в отговор на забраната TikTok каза, че е „любопитно“, че Канада е обявила хода „само след подобни забрани“ в ЕС и Съединените щати и без да се свърже с TikTok относно опасенията.

Американски и съюзнически служители изразиха опасения, че TikTok или неговият китайски родител ByteDance може да бъде принуден от китайското правителство да предаде личната информация на потребителите на TikTok. Независими експерти по сигурността казаха, че този вид достъп е възможен, въпреки че до момента не е докладван случай на такъв - нещо, което канадското правителство подчерта в понеделник.

„Въпреки че рисковете от използването на това приложение са ясни, на този етап нямаме доказателства, че правителствената информация е била компрометирана“, се казва в изявлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай