Израелският стартъп използва ДНК кодове за млечни протеини от гъби

Целта е да пресъздаде тяхната ДНК

Израелският стартъп използва ДНК кодове за млечни протеини от гъби | StandartNews.com

 Израелският стартъп има ImaginDairy използва свободно достъпни ДНК кодове за млечни протеини, за да пресъздаде тяхната ДНК. В млякото има два основни протеина – суроватъчен и казеин. Казеинът съставлява около 80 процента от протеина в говеждото мляко, а суроватката - около 20 процента. 

Използвайки процес, наречен прецизна ферментация, ImaginDairy пресъздава протеини в лабораторията, за да генерира всеки вид млечен продукт. И според компанията вкусът е идентичен с оригинала. 

Този процес модифицира микроорганизмите да създават определени протеини и други съединения чрез вмъкване на гени в тяхната съществуваща ДНК. 

Модифицираната ДНК се вмъква в „специфично място“ в ДНК на гъба, което след това кара гъбата да произвежда млечния протеин. 

Гъбите са лесни и рентабилни за отглеждане, като удвояват размера си на всеки 24 часа и след поникване, могат да бъдат събрани само за четири дни.  

След като набраната гъба произведе необходимия млечен протеин, ImaginDairy добавя растителни мазнини, въглехидрати и други съставки, за да създаде специфичните млечни продукти, като мляко или сирене или дори сладолед.  

Мазнините на растителна основа се срещат често в храни като ленено семе, кокосови орехи, конопено семе, авокадо, маслини, ядки и сусамово семе. 

Процесът ImaginDairy е много по-чист и значително по-евтин от екологична гледна точка от използването на животновъдство за получаване на мляко. Тъй като производственият процес е лабораторен,  компанията използва повече от 90 процента по-малко вода от традиционната млечна промишленост. Освен това произвежда 97 процента по-малко въглеродни емисии и изисква само един процент от земята, необходима на традиционната млечна промишленост. 

Процесът на ImaginDairy също така не съдържа холестерол, хормони или антибиотици в своите продукти, казва той, и тъй като нито една крава не е участвала физически в създаването на протеина, той дори е подходящ за вегани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай