Драма с чиповете от Тайван за Китай. Спад в износа

Китайският лидер Си Дзинпин неотдавна разкритикува САЩ за опитите им да възпрепятстват технологичния напредък на Китай

Драма с чиповете от Тайван за Китай. Спад в износа | StandartNews.com

Износът на чипове от Тайван за континентален Китай и Хонконг спада за четвърти пореден месец през февруари 2023 г. Според Bloomberg причините са нарастващото напрежение между Вашингтон и Пекин и фактът, че търсенето на електроника продължава да намалява в световен мащаб.

Износът на чипове - интегрални схеми, които са важни компоненти за електрониката, компютрите и смартфоните - за континентален Китай и Хонконг е спаднал с 31,3% на годишна база през месеца по данни на тайванското Министерство на финансите. Това е най-големият спад от 2009 г. насам. Освен това той е по-лош от този през януари, когато износът спадна с 27,1%.

Според статистика на Bloomberg, базирана на официални данни, делът на тайванския износ на интегрални схеми за Китай е спаднал до най-ниското си ниво от февруари 2019 г. насам.

Износът на тайвански полупроводници обаче не е спаднал само към континентален Китай. Глобалните доставки от острова са намалели със 17,3% на годишна база през миналия месец, въпреки че износът за САЩ е нараснал с 22,3%. Тайван е най-големият производител на съвременни чипове в света. Търсенето на свързаните с тях модерни технологии, които укрепват икономиката на острова, обаче напоследък значително спадна. Геополитическата криза също е допринесла до известна степен за спада.

Тъй като континентален Китай възнамерява да развива собствена усъвършенствана полупроводникова технология и е втората по големина икономика в света, САЩ активно се опитват да блокират развитието на геополитически съперник в тази област. По данни на Bloomberg през януари САЩ са се договорили с Нидерландия и Япония да ограничат износа за КНР на някои съвременни съоръжения за производство на чипове.

Китайският лидер Си Дзинпин неотдавна разкритикува САЩ за опитите им да възпрепятстват технологичния напредък на Китай, като призова частния бизнес в страната да преодолее "сдържането" от страна на САЩ и някои други държави - забележително е, че Пекин рядко прибягва до директна остра критика към най-големия си търговски партньор. Според агенция Блумбърг американският президент Джо Байдън напоследък многократно е заявявал, че САЩ ще защитят Тайван в случай на китайско нападение - забележки, които са били силно възмутени от официален Пекин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай