Изкуственият интелект ще лиши от работа до 300 милиона души само в Европа и САЩ

Прогнозите на анализаторите на Goldman Sachs са консервативни: миналата седмица OpenAI, компанията, отговорна за ChatGPT, прогнозира, че 80% от всички работници в САЩ ще се сблъскат с поне 10% от задачите си, изпълнявани от генеративен ИИ

Изкуственият интелект ще лиши от работа до 300 милиона души само в Европа и САЩ | StandartNews.com

Най-новите постижения в областта на изкуствения интелект могат да доведат до автоматизацията на една четвърт от работните места на пазарите на труда в Европа и САЩ - стотици милиони хора ще бъдат принудени да си намерят нова работа. Това съобщава Financial Times, като се позовава на проучване на банка Goldman Sachs.

Генеративните системи за изкуствен интелект като ChatGPT могат да създават съдържание, неразличимо от плодовете на човешкия труд - те биха могли да повишат драстично производителността и да увеличат световния БВП със 7% в рамките на 10 години. Но ако ИИ оправдае обещанията си, той ще предизвика и "значителни сътресения" на пазара на труда - 300 млн. работни места ще бъдат автоматизирани само в големите икономики на Европа и САЩ. Според анализаторите най-голям риск от съкращения има при юристите и административния персонал.

Автоматизацията ще засегне по-малко от половината от работното натоварване в повечето професии, но тя по-скоро ще увеличи производителността, отколкото да доведе до съкращения. Този сценарий ще засегне 63 % от работните места; други 30 % от хората, работещи на физически или открити работни места, почти няма да бъдат засегнати от промяната, въпреки че тяхната работа може да бъде подложена на други форми на автоматизация. Само в САЩ около 7 % от специалистите са заети на работни места, на които генеративният изкуствен интелект може да изпълнява поне половината от задачите им, и тези работници могат да бъдат заменени от компютри - подобен ефект може да се очаква и в Европа. В световен мащаб, като се има предвид, че в развиващите се страни физическият труд съставлява значителен дял от заетостта, ИИ би могъл да изпълнява около 20 % от задачите. В големите икономики около 300 млн. души ще трябва да си търсят нова работа.

Прогнозите на анализаторите на Goldman Sachs са консервативни: миналата седмица OpenAI, компанията, отговорна за ChatGPT, прогнозира, че 80% от всички работници в САЩ ще се сблъскат с поне 10% от задачите си, изпълнявани от генеративен ИИ. Освен това Европол предупреди (PDF) за предстоящо нахлуване на "тъмни големи езикови модели", които ще представляват "ключов криминален бизнес модел на бъдещето".

Бизнес инвестициите в ИИ ще продължат да нарастват със същия темп, както инвестициите в софтуер през 90-те години на миналия век - достигайки 1% от БВП до 2030 г., твърди Goldman Sachs. Анализаторите предполагат, че ИИ ще може да попълва данъчни декларации за малки предприятия, да извършва оценки в сложни застрахователни случаи и дори да документира резултатите от разследвания на местопрестъпления. В същото време на изкуствения интелект досега са били отказвани такива задачи като вземане на съдебни решения, проверка на състоянието на пациент в интензивно отделение и изучаване на международните данъчни закони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай