iPhone-ите ще бъдат оборудвани с флаш памет на Samsung вместо с чипове от китайската YMTC

Очаква се YMTC да бъде включена в черния списък на Министерството на търговията на САЩ през декември тази година.

iPhone-ите ще бъдат оборудвани с флаш памет на Samsung вместо с чипове от китайската YMTC | StandartNews.com

След като през октомври САЩ наложиха поредния пакет от санкции срещу китайския технологичен сектор, стана ясно, че Apple се е отказала от плановете си да използва флаш памет от китайската компания Yangtze Memory Technologies Corp. (YMTC) в бъдещите iPhone-и. Сега стана ясно, че вместо това Apple ще използва NAND паметта на Samsung. Очаква се YMTC да бъде включена в черния списък на Министерството на търговията на САЩ през декември тази година.

Припомняме, че на 7 октомври YMTC беше включена от американските власти в списъка на така наречените "ненадеждни изпълнители", на които по подразбиране беше отказано да получават оборудване и компоненти с американски произход, дори ако те идват от трети страни. На членовете на списъка се дава 60-дневен срок, за да се подложат на одит, който включва посещения на инспектори от САЩ. След изтичането на този период, който за YMTC е началото на декември, компанията автоматично се добавя към друг списък, който ѝ позволява да работи само след получаване на лиценз за износ от САЩ. Дори в тази ситуация регулаторните органи на САЩ изхождат от "презумпцията за вина" и могат да откажат да издадат лиценз без видима причина.

Доклад на източници от индустрията показва, че Apple възнамерява да ограничи използването на YMTC чипове памет в iPhone, продавани на китайския пазар. Това е от полза за Samsung, която вече е основен доставчик на DRAM памет за iPhone. Очаква се Samsung да започне да произвежда 128-слойни и 176-слойни чипове NAND памет за iPhone през следващата година в завода си в Сиан, Китай.

Слуховете за намерението на Apple да използва чипове с памет YMTC се появиха през септември тази година. На фона на засилващите се санкции от страна на САЩ обаче това партньорство изглежда няма да се осъществи. Според източника YMTC би могла да заеме около 20 % от световния пазар на NAND флаш памет, ако не бяха ограничителните мерки на САЩ. Освен това по-рано беше съобщено, че паметта на YMTC има перспективата да се впише в 40% от iPhone за световния пазар, тъй като компанията предлага по-добри цени.

В допълнение към работата с Apple новите санкции ще се отразят и на по-нататъшното развитие на китайската компания. Понастоящем YMTC произвежда 128-слойна памет NAND. Напредъкът към стартирането на производството на 232-слойни чипове за памет NAND обаче ще бъде сериозно възпрепятстван от факта, че производителите на оборудване за производство на полупроводници ще трябва да спазват санкциите на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай