Intel представи FakeCatcher - технология за откриване на фалшиви видеоклипове в реално време

Тя действа с точност до 96%

Intel представи FakeCatcher - технология за откриване на фалшиви видеоклипове в реално време | StandartNews.com

Intel е разработила технология, която може да различава в реално време истински човек във видеоклип от висококачествен фалшификат, управляван от изкуствен интелект (deepfake). Тя се нарича FakeCatcher. Той използва софтуер и хардуер на Intel на ниво сървър, докато FakeCatcher взаимодейства с потребителя чрез уеб платформа.

Intel отбелязва, че FakeCatcher може да открива фалшиви видеоклипове с точност до 96%. Технологията използва редица сензори за проследяване на промените в цвета на вените на лицето под кожата на участник във видеоклип, като създава пространствено-времеви карти. След това алгоритмите за машинно обучение използват тези карти, за да определят дали човекът във видеоклипа е истински.

Според Intel тяхната разработка може да намери приложение в социалните медии. Световните новинарски медии също могат да използват технологията за проверка на точността на постъпващата информация.

Обикновените потребители също могат да използват FakeCatcher за собствени цели, смятат от Intel. За целта обаче е необходима организация с нестопанска цел, която да се заеме с тази кауза.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай