Информационна емиграция: Украйна прехвърля държавни данни в европейски центрове за данни

Изглежда, че украинското правителство ще продължи да следва стратегия за разпределено съхранение

Информационна емиграция: Украйна прехвърля държавни данни в европейски центрове за данни | StandartNews.com

Всяка съвременна държава се интересува от сигурността на собствените си данни. Ето защо действията, предприети от Украйна, не бива да бъдат изненадващи, особено като се има предвид, че един от държавните центрове за данни беше сериозно повреден в началото на конфликта с Русия. Според WSJ става въпрос за постигане на споразумения с няколко западни държави за прехвърляне на данни от национално значение в центрове за данни, разположени извън страната.

Досега около 150 бази данни, включително на различни министерства, са прехвърлени в неназован център за данни в Полша. Приоритет се дава на данните, за които е използвано локално съхранение в местни центрове за данни. Някои правителствени бази данни са с размер около 1,5 пета байта. При прехвърлянето на информация се вземат допълнителни мерки за сигурност, включително криптиране. Отбелязва се, че възприетите политики за архивиране са помогнали да се запазят данните, които са попаднали в засегнатите ИТ системи.

Изглежда, че украинското правителство ще продължи да следва стратегия за разпределено съхранение. Вече се водят преговори за домакинство на копия на данни с балтийските държави, по-специално Естония, както и с някои държави от ЕС, като Франция. Заслужава да се отбележи, че Естония, която отдавна разработва програма за цифрово управление и е натрупала известен опит в тази област, също съхранява резервни копия на важни данни извън собствената си територия - в център за данни в Люксембург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай